О. Сергије

Игуман острошки Сергије: Господ Исус Христос је тај коме треба да усмјеримо нашу вјеру

У седму недјељу по Духовима, 23. јула 2023. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светих 45 мученика из Никопоља и преподобног Антонија Печерског, молитвено је било у острошкој светињи.

Свеом литургијом началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживали су му протојереј Зоран Бубања, парох павинопољкси, свештеник Емануил, као и острошка сабраћа јеромонах Роман и јерођакон Зосима.

Надахнут ријечима Светог јеванђеља сабране је поучавао о. Сергије, говорећи о вјери.

– Сами Господ и нас учи питавши слијепце вјерују ли да може то да учини и они потврђују и Он их исцјељује. Господ је својим ученицима рекао да ако имају вјере и колико је зрно горушичино (попут мака), рећи ћете дрвету овом да се помјери и помјериће се.  Чудесна су дјела вјере, а под дјелима вјере подразумијевамо наш живот. Свети оци кажу “вјера без дјела је мртва категорија, као и жртва, љубав, ако нема жртвенога да јој прати, да јој претходи и да паралелно жртва иде са љубављу према ономе према коме упућујемо ту љубав. Нема ту ни љубави, може бити нека емоција, стање, расположеље, али то није још љубав. Ако нема других дјела, праштања, милосрђа, трпељивости, полушности Богу и онима који говоре у име Божије, ако нема других дјела која красе човјека који вјерује тек само декларативно, није потпуна вјера – рекао је о. Сергије.Игуман острошки Сергије: Господ Исус Христос је тај коме треба да усмјеримо нашу вјеру

Подсјетио је и на ријечи светих отаца, да чуда бивају од вјере, а не да чекамо да наша вјера крене видјећи чуда.

– Бог ће помагати свакоме ономе који вјерује. Може да има разних вјера. Неко вјерује да ће му помоћи нека травка, нека таблета, неко вјерује некој баби која тамо нешто обрће, преврће, салива, али то нису правилно условљени правци наше вјере. Само Онај који је васкрсао из мртвих, Господ Исус Христос, који је рекао успоставићу Цркву своју којој ни паклена врата неће одољети, Он је тај коме треба усмјерити нашу вјеру, Он је тај који је осмислио човјека и његов живот и дао му поновно рођење кроз крштење, односно кроз своју крсну смрт, али и кроз своје ваксрсење. Зато водимо рачуна да не бисмо вјеровали лијевом и десном, него да вјерујемо право, Христу, који нам поручује из овог Светог Јеванђеља, ако у мене вјерујете, потећи ће из вас и ријеке живе воде, а то су благодатне силе којима Бог испуњава оне који вјерују и живе по вјери – бесједио је о. Сегије.

Додао је и да су те потоке живе воде добили многи светитељи, које су вјером и дјелима вјере своје, љубављу својом задобили.

– Међу њима је и Свети отац наш Василије, код кога смо овдје и свједоци и примаоци тих потока благодатних струја које Господ кроз његово свето тијело излива на нас и свједочи да је и његова вјера извор многих чуда, па и овога што опстајемо у свом метежу овога свијета – поручио је игуман Сергије.

Сабрани су се на Литургији причестили Христовим Светим тајнама, а посебну радост дало је присуство великог броја дјеце.

Острошку свитињи током викенда походио је велики број вјерника, који су из разних крајева дошли на поклоњење великом Божијем угоднику, Светом Василију Чудотворцу.

Извор: Манастир Острог