Otac Momo

Liturgijski obilježeno poluvjekovno sveštenosluženje protojereja stavrofora Momčila Krivokapića

Ime: 07.09.2019 Tonski zapis Kotor; Opis: "07.09.2019_Tonski zapis _Kotor". Tip: audio/mpeg

Danas, na praznik prenosa moštiju Svetog Apostola Andreja, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa Vladikom remezijanskim Stefanom, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva i vjernog naroda služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, povodom 50 godina svešteničke službe arhijerejskog namjesnika bokokotorskog, protojereja stavrofora Momčila Krivokapića

Episkop Stefan remezijanski je nakon pročitanog Svetog Jevanđelja o pozivanju Apostola, u nadahnutoj besjedi naglasio da je svaki hrišćanin prizvan na apostolsku službu od trenutka svoga krštenja, „Crkva se najviše raduje kada ima Božije ugodnike, kada ima služitelje koji dostojno služe u hramu Božijem“, rekao je.

Naglasio je da je naš današnji svečar otac Momčilo Krivokapić neko ko je sav svoj život posvetio službi Bogu. „Njegova služba nikad nije bila prosečna, uvijek je bila iznad očekivanja. Kad sam bio mlad, kada sam prvi put vidio oca Momčila, pomislio sam da je tako morao izgledati Sveti knez Lazar kosovski“, prisjetio se Vladika Stefan.

Poželio je ocu Momčilu da obilazi svoja čada po svim krajevima naše Crkve i da ih i dalje uči i poučava kako da dožive ovo što je on doživio.

Neka da Bog da bude i dalje sluga Hristov i da i dalje opravdava ovaj krst koji nosi, da i dalje umnožava talante koje mu je Gospod dao“, poželio je Vladika, naglasivši da je otac Momo čovjek Jevanđelja, te mu pripada da se pomene i pozdravi baš nakon njegovog čitanja.

Mitropolit je ukazao da je otac Momčilo svetionik Crkve Hristove, da je jedan od najzaslužnijih za spasavanje Njegoša, za spasavanje Lovćena, te ga je odlikovao zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Nakon Mitropolita Amfilohija, protojerej stavrofor Obren Jovanović, u ime sveštenstva Mitropolije, zahvalio se ocu Momčilu za njegov trud i podvig na njivi Gospodnjoj. „Hvala Vam što ste u najtežim vremenima na svojim mladim, ali snažnim plećima, ponijeli Hristov krst. Hvala Vam što ste od malo kvasca iznjedruli mnoštvo apostola koji danas propovijedaju u ime Hristovo. Hvala Vam što ste sa Vašim malobrojnim saborcima u ono vrijeme sačuvali obraz sveštenički, a time sačuvali i obraz Crhve Božije. Hvala Vam što ste nama, mladim sveštenicima, uvijek bili uzor kako sveštenik treba da izgleda, kako treba da propovijeda, kako treba da vodi narod Božiji“, rekao je. Otac Obren se zahvalio i popadiji Smiljki, koja je dijelila sa ocem Momčilom ovo teško breme, naglasivši su najveća nagrada zdrava i lijepa djeca.

U ime sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, otac Obren je uručio ocu Momčilu krst, poručivši mu da krasi njegove stare, ali još uvijek duhom mlade grudi.

Ocu Momčilu je uručena zlatna gramata od CO Kotor, kao zahvalnost za njegovu beskompromisnu borbu da okupi u jedinstvo kotorski narod u okrilje Svete Crkve.

Nakon pozdrava, čestitki i uručenih poklona, otac Momčilo se obratio okupljenima zahvaljujući svima na lijepim riječima i odlikovanjima. „Istina je da sam svoj krst ponio, gospod mi je dao snagu. Uvijek sam se vodio jevanđelskim riječima da bez Gospoda ne možemo činiti ništa, moj put je bio i još uvijek je onaj koji Apostol pavle napominje da sve može u Hristu Isusu koji mu moć daje. To su bile moje vodilje i to će biti moj put u daljem životu“, izrekao je, pomolivši se da naredna dva poslednja dana njegove parohijske službe proteknu mirno i na ponos Crkve, bratstva Krivokapića i svoje porodice.