U manastiru Savina obilježena slava osnivača grada Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana

Liturgijom u manastiru Savina obilježena slava osnivača grada- Prenos moštiju svetog arhiđakona Stefana

Ime: 15. 08.2022- OTAC NIKOLA PEJOVIC-SAVINA; Opis: Sveštenik Nikola Pejović, glavni urednik Radio Svetigore Tip: audio/mpeg

Praznik prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana, osnivača grada Herceg Novog, molitveno i saborno je proslavljen u manastiru Savina svetom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača. Svetom službom Božijom načalstvovao je sveštenik Filip Milunović sekretar Eparhije austrijsko-švajcarske uz sasluženje brojnog sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske, uz molitvno prisustvo brojnih vjernika, među kojima su bili i čelnici Opštine i drugi predstavnici javnog života grada.

 

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja paroh podgorički sveštenik Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radio “Svetigore“ poučio je sabrane riječima duhovne pouke, rekavši između ostalog da jevanđelska priča i ovaj praznik, kojeg slavimo i Svetitelj oko kojeg smo se sabrali, svjedoče da je sud božiji onaj koji će dati mjeru svakome čovjeku.

Otac Nikola Pejovic Savina“Kako je govorio naš Sveti Patrijarh Pavle, ako stradamo zbog svojih sagrešenja, onda će taj sud biti sud zločinaca i tako će i biti suđeno, a ako stradamo po pravdi Božijoj onda će taj sud biti sud za život vječni i neprolazni. Zato Hristos donosi nešto novo, da nas pripremi za Carstvo nebesko“—kazao je otac Nikola i dodao da je poruka današnjeg praznika da ljubimo neprijatelje svoje. Na to nasd Gospod priziva i poziva da prvo naučimo. To je Gospod govorio svojim učenicima pokazujući da je temelj svega postojećeg Ljubav.

I to je isto posvjedočio i arhiđakon Stefan čije je srce bilo otvoreno za Boga. Njemu su se otvorila nebesa i on je vidio Sina čovječijeg i Sina Božijeg, koji sjedi sa desne strane Boga i Oca. Kamenovan, vrijeđen i ponižen Sveti Stefan je govorio: “Oprosti im Bože i ne uzmi im ovo što čine za grijeh“. Samo ako otvorimo srce za Boga i za bližnjega tada će se nama otvoriti i nebesa“- rekao je otac Nikola dodavši da niko ljepše nije govorio o ljubavi prema neprijateljima od Svetog Nikolaja Srpskog.

“Sveti Nikolaj Srpski divno je govorio i o Boki“- podsjetio je otac Nikola dodavši da ako nemamo ljubavi ništa smo.

“Ako nemamo istinske i prave ljubavi, ljubavi za bližnjega ništa nam ne koristi ni post, ni molitva. Ovaj grad uvijek tako divno svjedoči tu ljubav, i Svetinje koje su u njemu, i svi mi, koji ovdje boravimo i nadahnjujemo se ovim bogomdanim predjelom i divnim krajem i svetinjama u kojima se duhovno ukrepljujemo i hranimo, kao sa izvora žive vode, zahvatajući tu istinsku vodu ljubavi, koja je sam Hristos, od koje se ne žedni. Da se uvijek srećemo u ljubavi, neka je srećan praznik u gradu pod zaštitom i pokroviteljstvom Svetog Arhiđakona Stefana“- poručio je sveštenik Nikola Pejović.

Sabranima se na kraju Svete liturgije obratio Savinski iguman Makarije koji je podsjetio na riječi i viziju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da ovaj grad tek treba da napreduje i da ima perspektivu.

“Molitvama svetog arhiđakona Stefana daj Bože da Herceg Novi sve više napreduje“- kazao je, između ostalog otac Makarije.

viber_image_2022-08-15_14-18-57-467