Imendan Vladike Joanikija

Liturgijskim sabranjem proslavljen imendan Episkopa Joanikija

Ime: Liturgijskim sabranjem proslavljen imendan Episkopa Joanikija; Opis: Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom, koja je na praznik Prepodobnog Joanikija Velikog, u petak 17. novembra 2017, služena u manastiru Đurđevi Stupovi, molitveno je proslavljen ovaj veliki ugodnik Božji i imendan Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija.

Liturgijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva naše Eparhije.

Prazničnom slavlju prisustvovao je brojni vjerni narod, gosti i prijatelji drevne nemanjićke zadužbine, manastira Đurđevi Stupovi, koji su molitveno učestvovali u proslavi imendana Vladike Joanikija i  petnaestogodišnjici njegove episkopske službe.

Imendan Vladike Joanikija 1

U svojoj arhipastirskoj besjedi Preosvećeni Episkop je govorio o gori Olimpu u Maloj Aziji, koja je ima veliki značaj u istoriji hrišćanske Crkve. Tamo su se podvizavali mnogi veliki duhovnici, poznati u našem crkvenom kalendaru, a među njima i Sveti Joanikije Veliki.

„Sveti Joanikije Veliki je jedan od onih svetitelja čiji je život, uz sva iskušenja i uz sve probleme koje je nosio, jedna velika himna Bogu Živome, slavoslovlje Boga Živoga. Život u Hristu, za Hrista, sa Hristom i sva njegova stremljenja od mladih dana bila su prema Hristu Gospodu Iskupitelju Spasitelju Životodavcu Vaskrsitelju“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo.

Tokom Liturgije u čin ipođakona rukoproizveden je Darko Đerković.

Protojerej-stavrofor Dragan Ristić predao je Episkopu Joanikiju, u ime sveštenstva i monaštva, na dar panagiju povodom 15 godina episkopske službe i imendana. Blagosiljan je i prelomljen slavski kolač.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi.