Pad Carigrada

Ljetopis, 12. april

Ime: Ljetopis 12.04.2019 (1654 Irska i Skotska se ujedinile sa Engleskom, 1204 krstasi zauzeli Konstatinopolj; Opis: Ljetopis, 12. april Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan 1204. godine krstaši, koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj (Carigrad) pretvorivši ga u centar takozvanog Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila 1261. godine. Pod tursku vlast pao je 1453. godine  i kao Istanbul bio prijestonica Osmanlijskog carstva do 1923. godine.

Pad CarigradaUništavanje Carigrada stvorilo je nepremostiv jaz između istoka i zapada. Veliki i sudbonosni rat u Evropi odigrao se 1204. godine, kada su u Četvrtom krstaškom pohodu Latini, Venecijanci i franački krstaši osvojili i spalili Carigrad. Pod izgovorom da “šizmatičko” pravoslavno carstvo privode pravoj vjeri, oni su stvorili ponor između istočne i zapadne Evrope, između kojih stoji nestabilni viseći mostić zvani Balkan. I prije krstaškog pohoda na Carigrad vođena je duga propagandna kampanja na Zapadu. Vizantija je predstavljana kao šizmatička, pokvarena, okrutna, da bi se opravdao rat protiv nje.  Istoričari naglašavaju da su napad na Carigrad inspirisali lukavi trgovci i pomorci Mlečani, da bi stekli monopol nad trgovačkim putevima između Istoka i Zapada. Krstaši su uspjeli da osvoje prijestonicu Romejskog carstva, jer je ono bilo oslabljeno hiperinflacijom i građanskim ratovima. Moralno opravdanje Latina za nezamisliv pokolj civila u Carigradu je bila borba protiv pravoslavne šizme. Nad njihovim zvjerstavima se zgrozio čak i tadašnji papa Inoćentije III, iz pragmatičnih razloga, što je ostalo zabilježeno u njegovom pismu krstaškim vođama. Papa je zaključio da poslije krstaških zločina istočni hrišćani više neće vjerovati zapadnim. Pravoslavni hrišćani Carigrada su padom grada pod vlast Mlečana i krstaša doživjeli neviđena mučenja i masakriranja kojima su bili izloženi bez razlike na svoj pol i godine. Rimski krstaši su zajedno sa Mlečanima uništili veliki broj crkava, dvorova, manastira i skulptura od neprocjenjive kulturne i istorijske vrijednosti kojih je bio pun Carigrad. Krstašima su grijesi bili oprošteni kad su donijeli blago Carigrada na Zapad. Zlato koje su opljačkali vitezovi-monasi reda Templara postalo je temelj njihovog bankarstva. To bogatstvo je čuvano u teško dostupnim planinskim manastirima-tvrđavama u Švajcarskoj. Venecija je izgrađena od opljačkanih djelova carigradskih palata. Ukradeni su i čuvena vajarska kompozicija konja na Trgu Svetog Marka, nevjerovatni zlatni oltar istoimene crkve i neprocjenjiva biblioteka. Vizantijski naučnici, zanatlije i umjetnici pobjegli su u Italiju donoseći Zapadu nepoznatu civilizaciju. Tako je počela renesansa. U to vrijeme bilo je uobičajeno da pljačka osvojenog grada traje tri dana, a u Carigradu je trajala sledećih 57 godina. Treba imati u vidu da je to Drugi Rim, središte moći, kulture i arhiva najpismenije države svijeta. Uticajni monasi franjevci i benediktinci napravili su pravu invaziju i odnijeli tu neprocjenjivu biblioteku i arhivu na kojoj se zasniva istoriografija .

Podjela i razdvajanje istočne i zapadne Evrope počinje upravo od ovoga što su uradili Venecijanci i krstaši. Posledice pada Carigrada 1204. godine osjećaju se do današnjeg dana.

 

  • Na današnji dan, 12. aprila 1654. godine  Irska i Škotska se ujedinile sa Engleskom.

Ujedinjeno KraljevstvoUjedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske država je u zapadnoj Evropi,članica Evropske unije. Za državu se često koristi i skraćeno ime Ujedinjeno Kraljevstvo — skraćeno , ili kolokvijalno Velika Britanija ili samo Britanija . UK ima četiri sastavne zemlje. Tri se većim dijelom nalaze na ostrvu Velika Britanija: Engleska, Vels i Škotska; četvrta, Sjeverna Irska, nalazi se na ostrvu Irska i graniči se sa Republikom Irskom. Država je članica Ujedinjenih nacija, NATO-a, grupe G8 i Evropske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo je osnovano nizom Zakona o Uniji, koji su ujedinili države ili teritorije Engleske, Velsa, Škotske i Irske (ostrva) pod jednu vladu, sa sjedištem u Londonu. Veliki dio Irske je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo (koje se tada zvalo Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske) 1922. godine, i danas je to Republika Irska, dok je sjeveroistočni dio ostrva, Sjeverna Irska, ostao u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazi na sjeverozapadu Evrope. Ima kopnenu granicu sa Republikom Irskom, a osim toga je okruženo Sjevernim morem, kanalom Lamanš (Engleski kanal), Irskim morem i Atlantskim okeanom. Velika Britanija, ponekada zvana samo Britanija, je geografsko ime za najveće od Britanskih ostrva, i podrazumijeva kopno Engleske, Velsa i Škotske, a ponekad podrazumijeva i njihova ostrva. U medijima se često umjesto Ujedinjenog Kraljevstva koristi termin Britanija.

Kada su Kraljevina Engleska i Kraljevina Škotska, od početka sedamnaestog vijeka u personalnoj uniji (što znači: jedan vladar, dvije nezavisne i odvojene države), odlučile početkom osamnaestog vijeka da se ujedine i stvore Kraljevstvo Velike Britanije, to je dovelo do ukidanja parlamenta Škotske i parlamenta Engleske i stvaranja jednog jedinstvenog zakonodavnog tijela. Kada je Irska vijek kasnije uključena u ovu uniju, isto se desilo sa njenim parlamentom, a država je preimenovana u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske. Irska je poslije Prvog svjetskog rata napustila UK, ali je Sjeverna Irska odlučila da ostane, a Vels je dio Engleske bio sve vrijeme, mada se danas posmatra kao posebni entitet unutar UK. Poslednjih decenija, Vels, Škotska i Sjeverna Irska dobile su sopstvene vlade i skupštine, koje imaju ograničene nadležnosti. Drugim riječima, na teritoriji cijelog Ujedinjenog Kraljevstva vlada princip “jedan čovjek – jedan glas”, a integracija različitih entiteta je praktično apsolutna i cijela država je unitarna po svojoj prirodi. Dok je pripadništvo Domu lordova dijelom nasledno ali ni u kom slučaju ne teritorijalno (za razliku od recimo gornjeg doma njemačkog parlamenta, u kojem sjedi po jedan predstavnik svake savezne države), svaki narodni poslanik u Domu komuna predstavlja u prosjeku nešto manje od 100.000 ljudi. Takvo ustrojstvo političkog sistema je dovelo do toga da Englezi dominiraju Velikom Britanijom jer ih ima najviše. (Ujedinjeno) Kraljevstvo Velike Britanije stvorile su Kraljevina Engleska i Kraljevina Škotska, i ono ne postoji bez njih. Ako bi Škotska izašla iz Ujedinjenog Kraljevstva, ta država više ne bi mogla da se zove Velika Britanija a možda ni Ujedinjeno Kraljevstvo, pošto jedan od dva državotvorna entiteta više nije dio te unije. Škotski narod je burno protestovao protiv odluke svog parlamenta te 1707. godine, i nije podržavao ujedinjenje niti ih je iko od njihovih političara bilo šta pitao. Na prostoru Velike Britanije žive još dva naroda, Sjeverni Irci i Velšani, uz Kornvolce koji žive u svom okrugu unutar Engleske i keltskog su porijekla.