Љиљана Хабјановић Ђуровић фото Glassrpske.com

Љиљана Хабјановић Ђуровић- фото: glassrpske.com

Љиљана Хабјановић Ђуровић: “Митрополит Амфилохије био је у литијама на челу свог народа као некада Свети Василије и Свети Петар Цетињски“

Име: 27.10. 20202 Ljiljana Habjanovic-Djurovic To je ljubav slijepa sila; Опис: Љиљана Хабјановић Ђуровић Тип: audio/mpeg

“По притиску који трпи и начину на који се бори за Православље, по чистоти своје вјере и љубави коју има за свој народ, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је, по мом мишљењу, Свети Василије нашег времена. Он је био на челу свог народа, у ово наше вријеме у литијама, као што су некада Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски предводили свој православни народ у Црној Гори“, -казала за Радио ,,Светигора“ Љиљана Хабјановић-Ђуровић која је представила свој нови роман “То је љубав-слијепа сила“, други из серијала “Острошко тримирје“ који је започела романом “Со земљи“.

Упоређујући радњу романа са актуелним тренутком у Црној Гори Љиљана Хабјановић Ђуровић подсјећа да су се Бјелопавлићи 1854. године против бахатог господара дигли на позив којевитез.

“2019. и 2020. године Црногорци су се одазвали на позив ,,Не дамо светиње“. Те 1854. људи су у руке узели пушке и мачеве и изгубили су. Ове године људи су у руке узели црквене барјаке, иконе, свијеће и крстове и, са вјером у Бога, крстом у рукама и молитвом на уснама побиједили. То је та битна разлика међу свим другим сличностима између времена у коме пишем у роману “То је љубав слијепа сила“ и актуелних дешавања у Црној Гори.

Управо на празник Свете Петке имали смо благослов да разговарамо са Љиљаном Хабјановић Ђуровић која је писање својих духовних дјела почела управо романом о Преподобној мајци Параскеви ,,Петкана“, по којем се већ ради и филм.

Идеју за серијал “Острошко тримирје” добила је док је писала роман “Со земљи”, причу о животу Светог Василија. Тад је схватила да се његов живот не завршава земаљском смрћу, већ да се наставља кроз чуда која се дешавају над његовим светим моштима и вјеру народа у њега.

Поред романа Љиљана нам је представила и пјесму ,,То је љубав слијепа сила“. То је пјесма коју лијепа Даница Кадићева удата у Павићевиће, позната као Вилајета, пјева идући кроз шуму. Даница се у својој патњи пита шта се то њој дешава а једини одговор који даје себи је ,,то је љубав слијепа сила“. Кантаутор и пјевачица етно грпе ,,Жива вода“ Љиљана Поповић је компоновала мелодију на ове стихове и отпјевала пјесму, коју је снимила у Црној Гори.
“Мој син хаџи Александар Ђуровић режирао спот у коме Даницу игра прелијепа Тамара Алексић“- каже Хабјановић Ђуровић.

Љиљана Хабјановић Ђуровић на крају је позвала да се молимо за брзо оздрављење нашег Митрополит Амфилохија као и за све којима је исцјељење потребно.