Mala Gospojina_Cetinje

Mala Gospojina – hramovska slava Cetinjskog manastira

Ime: 21.09.2017 Mitropolit Rodjenje Presvete Bogorodice Cetinje; Opis: Rodjenje Presvete Bogorodice-Cetinje Tip: audio/mpeg

U Cetinjskom manastiru proslavljena Mala Gospojina – hramovna slava manastira, služili Mitropoliti Amfilohije i mihalovsko-košicki Georgije

Svetom arhijerejskom liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u Cetinjskom manastiru je u četvrtak, 21. septembra proslavljen praznik Roždestvo Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, hramovska slava ove svetinje.

Služili su Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Mitropolit mihalovsko-košicki Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja g. Georgije, koji sa šezdesetak poklonika iz svoje Eparhije boravi u posjeti svetinjama Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sasluživalo im je mnogobrojno sveštenstvo Srpske, Ruske, Grčke i Pravoslavne crkve Slovačke i češih zemalja.

U toku Liturgije Mitropolit Amfilohije je miropomazao novokrštenu sluškinju Božiju Dariju.

Nakon pričešća vjernih, Arhijereji su sa sveštenstvom blagosiljali slavski kolač, a onda je Mitropolit Amfilohije u arhipastirskom slovu pozdravio Mitropolita Georgija i njego sveštenstvo i ostale poklonike iz Češke i Slovačke, kao i goste iz Rusije i Grčke.

Mitropolit Amfilohije je Mitropolitu Georgiju poklonio kopiju ikone Bogorodice Filerimos, na što je Vladika uzvratio ikonom Svetog đakona Svetog Vasilija Ostroškog, za koju je rekao da vjeruje da se radi o prvoj ikoni svetitelja čije mošti su nedavno otkrivene u ostroškoj svetinji.

Nakon Liturgije je u trpezariji Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog priređena slavska trpeza hrišćanske ljubavi.