Vladika Joanikije Beska

Manastir Beška proslavio hramovnu slavu, bogoslužio Vladika Joanikije

Ime: 07.04.2021. Vladika Joankije; Opis: Manastir Beška proslavio hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije služio je danas na Blagovijesti sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Beška na Skadarskom jezeru, povodom hramovne slave crkve Blagovijesti, zadužbine blagovjerne knjeginje Jelene Balšić, kćerke Velikomučenika kosovskog Lazara i žene Đurđa Stracimirovića Balšića.

U arhipastirskoj besjedi Preosvećeni Episkop Joanikije je kazao da kao što je zelena kupina na Gori sinajskoj gorela ognjem, ali nije sagorijevala, tako je i Presveta Bogorodica primila oganj Duha Svetoga u svoje srce i u cijelo svoje biće, tijelo, ali je i dalje ostala ista ona Presveta Djeva. Podsjetio je vladika da kada je anđeo Gospodnji po Božijoj zapovijesti, Božjem promislu, sišao sa neba da blagovijesti radosnu vijest Presvetoj Bogorodici da će roditi Spasitelja svijeta – Sina Božjega (Raduj se, blagodatna! Gospod je s Tobom, blagoslovena si Ti među ženama!  I evo začećeš, i rodićeš sina…) Bogorodica je samo pitala kako će to biti zato što je bila riješila da cio svoj život posveti Bogu, da ne stupa u bračnu zajednicu:

“Anđeo Gospodnji nije rekao kako će to biti nego je samo rekao šta će biti. I po tome vidimo da je tajna nad tajnama bila sakrivena i od anđeoskog uma, nije objašnjavao kako, jer nije od Boga primio tu zapovijest, niti mu je Bog otkrio kako će to da bude, nego je saopštio samo ono što mu je Gospod rekao da će da bude: Duh Sveti sići će na Tebe, i sila Svevišnjega osjeniće Te… začećeš i rodićeš sina i nadeni mu ime Isus.”

Bogorodici je već tada bilo jasno kakva je to blagovijest, da se kroz riječi Svetoga arhanđela i kroz Njenu službu, koju je Bog naznačio, izvršava spasenje svijeta prorokovano od davnih vremena da će doći na ovu zemlju Spasitelj svijeta: “Sin Božji, koji je čovjek kao i mi, koji ima ljudsku prirodu koju je primio je od Presvete Djeve Bogorodice, ali je istovremeno i nerazlučno i nerazdjeljivo Sin Božiji –  Bog živi istiniti, tvorac neba i zemlje, koji je iz ljubavi sišao da se sjedini sa nama”, kazao je Preosvećeni vladika.

Prečista Djeva radosno je odgovarila: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj, i da nije bilo te Njene riječi slobodnoga pristanka na ono što joj je Bog odredio, kazao je vladika, ne bi bilo ni začeća, ni rođenja, jer Bog naše spasenje ustrojava da i mi u njemu učestvujemo slobodno, da u sadjestvu sa Bogom gradimo svoje spasenje i spasenje cijeloga svijeta.

“Bogorodica je radosno odgovorila iz dubine svoga bića jer je za to već bila spremna, služila je Bogu od najranijeg svoga uzrasta. Osim toga Božiji promisao je Nju odabrao i odredio, i Ona je po svemu bila izuzetna iako je po prirodi bila isto kao i bilo koja druga čista i nevina djevojka. Ona je primila blagodatnu silu Presvetoga Duha koji djeluje kao oganj, ali kao oganj koji spaljuje grijehe, nečistotu, i prosvećuje i obnavlja cijelo naše biće. Presveta Djeva je bila kao ona neopalima kupina koja je vidljivo gorela ognjem, a nije sagorevala, primila je Duha Svetoga, oganj i silu i dejstvo Duha Svetoga, u svoju dušu i u svoje biće, i silom Duha Svetoga ona je začela Spasitelja svijeta” , besjedio je vladika Joanikije.

Preosvećeni vladika je objašnjavajući zašto Presvetu Djevu Bogorodicu nazivaju novom Evom, istakao da je Ona drugačije postupila od stare Eve koja je slobodnom voljom prihvatila riječ demonsku koja je pomračila cijelo njeno biće i razum. Stara Eva je odstupila od Boga i tako se dogodio i njen i Adamov pad, i pad naših praroditelja, zbog kojeg ispaštamo i ispaštaćemo do kraja svijeta i vijeka, dok je Presveta Bogorodica nakon što se uvjerila da joj dolazi anđeo sa neba od Boga poslan, slobodno primila njegovu riječ.

“Riječ arhanđela potpomognuta silom i dejstvom i blagodaću Presvetoga Duha, prosvjetila je cijelo biće Presvete Djeve Bogorodice – nove Eve. I ne samo da se cijelo njeno biće prosvjetilo nego se u tom momentu njezinim pristankom dogodilo začeće silom Duha Svetoga. I tako se ispunilo promišljanje Božije od početka svijeta i vijeka: da dođe Spasitelj svijeta u ovaj svijet da primi ljudsku prirodu, da bude kao jedan od nas, da se mi s Njime sjedinimo i preko Sina Božjega usinovimo Bogu i Ocu. Da se obnovi i očisti naša priroda, da se obnovi i naše zajedništvo u Crkvi Njegovoj, da se preporodimo i ispunimo Božijom istinom i pravdom, a ponajviše Božjom ljubavlju i radošću i milošću”, rekao je Episkop Joanikije.

Presvećeni je podsjetio da ono što ljudi čine, makar bilo i veliko, najčešće ima privremeni značaj, dok Božija djela koja su učinjena radi nas i radi našeg spasenja, nikada ne zastarevaju: “I danas mi ovdje sabrani u ovoj drevnoj svetinji zadužbini Jelene Balšić, ćerke Kneza Lazara, u manastiru Blagovijesti na Beški, doživljavamo Blagovijesti koje je doživjela Presveta Djeva Bogorodica i naslađujemo se plodova tih Božijih dijela jer kada Bog podejstvuje na zemlji onda se Njegovo dejstvo umnožava kroz Njegove svete služitelje”, kazao je vladika, primjetivši da se u svetinjama, zadužbinama Nemanjića i Balšića, na Beški i ostalim ostrvima na Skadarskom jezeru to dejstvo umnožilo u poslednje vrijeme.

Svetinje su obnovljene velikom zaslugom našega blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija koji je, naglasio je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije, toliko ljubio svetinje na Skadarskom jezeru i o njima govorio, i toliko se žrtvovao da se sve te svetinje obnove jer je dobro znao kao obrazovan i Božiji čovjek šta one znače za naš narod. Mitropolit je posebno isticao zasluge svete Jelene Balšić, koja se pojavila poslije kosovske tragedije i nastavila djelo svetih Nemanjića, i kao kitor zadužbinar i kao nosilac duha Nemanjića:

“Izuzetna ličnost. Izuzetno je njeno obrazovanje, njeni darovi. Njena pisma svom duhovniku Nikonu Jerusalimcu i danas nas udivljavajy svojom ljepotom i hrane nas duhovno svojom sadržinom”, istakao je vladika uz podsjećanje da je ovdje nastalo čuveno djelo srpske srednjevjekovne književnosti Gorički zbornik koji po svome značaju stoji zajedno u redu sa Miroslavljevim jevanđeljem i Svetosavskom krmčijom, koje su takođe nastale na području današnje Crne Gore. To su razlozi, potpuno opravdani, što je naš blaženopočivši Mitropolit ustanovio da se ovdje dodijeljuje književna nagrada Jelena Balšić, što je pospješilo i naše naučnike te su štampali fototipsko izdanje Goričkog zbornika”, rekao je on.

Vladika je na kraju poželio da današnji praznik bude svima na ukrepljenje, posebno mati gumaniji Fotini i njenom sestrinstvu.

“Koje se ovdje trude i podvizavaju, i ove svetinje obnavljaju i ukrašavaju. A tako ukrašavaju i svoje duše i sabiraju narod ovdje na svete službe da se nahrani Nebeskim hljebom i Božjom ljubavlju i milošću. Svima na zdravlje i na spasenje ovaj divni praznik i na mnogaja i blagaja ljeta”, poručio je vladika Joanikije.

Na kraju današnjeg bogosluženja, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije je blagosiljao i prelomio slavski kolač.

Vesna Dević

Foto: Stefan Zorić