Manastir Duljevo

Manastir Duljevo proslavio ktitorsku slavu; bogoslužio vladika Kirilo

Ime: 24. 11.2021- VLADIKA KIRILO-DULJEVO; Opis: Manastir Duljevo proslavio ktitorsku slavu Tip: audio/mpeg

Evharistijskim sabranjem manastir Duljevo u Paštrovićima danas, 24. novembra, na praznik Svetog Stefana Dečanskog proslavio je svoju ktitorsku slavu. Tim povodom Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo uz sasluženje arhimandrita Hrizostoma, igumana manastira Reževići.

Nakon što je osveštao i prerezao slavski kolač, vladika Kirilo je čestitao sabranima praznik, a sestrinstvu ove svete obitelji slavu, ističući da među zemaljskim gospodarima, vladarima, ima suštinske razlike, te da za razliku od onih koji su loši, po Božijem dopuštenju, ima onih koji su bogoprosvećeni, koji su pomazani Duhom Svetim, koji su Bogom nadahnuti, koji su pastiri duša ljudskih. Među takve vladare spadaju kralj Milutin Nemanjić i njegov sin kralj Stefan Dečanski Nemanjić.

“Ove godine se navršava 700 godina od blaženog usnuća kralja Milutina i 690 godina od usnuća kralja Stefana Dečanskog ili njegove mučeničke smrti, jer je narod i tada bio uvjeren da je on ubijen i zato su mu i dodijelili naziv velikomučenik. Kroz njih dvojicu, moglo bi se reći, oslikava se sva istorija našega naroda na ovim prostorima. Oni su na neki način postavili granice i utvrdili temelje, koje su već prije njih postavili Sveti Simeon i Sava, ali kralj Milutin je i sa predivnim svetinjama obilježio teritorije svoga kraljevstva”, kazao je vladika Kirilo i podsjetio da je nešto slično poslije njega sa svojim zadužbinama učinio, doduše u malom prostoru, i kralj Nikola Petrović u Crnoj Gori.

Dalje je poučio sabrane da Sveti kraljevi Milutin i Stefan Dečanski ništa ovozemaljsko nijesu pretpostavljali nebu već su bili prosvećeni vladari, pastiri duša. Kazao je da je Sveti Stefan Dečanski, koji je bio oslijepljen po naređenju svoga oca, tako fizički slijep zapravo bio svjetilo u Carigradu, gdje je bio zatočenik. Po njegovom mišljenju taj period njegovog fizičkog slijepila je učinio da mu progleda duhovni vid.

“Njemu se javlja Sveti Nikola i obećava da će mu vratiti vid i to viđenje ga je krijepilo kako bi izdržao u zatočeništvu. Car Andronik Drugi i tamošnja vlastela odnosili su se lijepo prema njemu i divili se njegovoj mudrosti”, besjedio je vladika, podsjetivši na žitije ovog ugodnika Božijeg koji je kao mučenik proživio svoj zemni vijek, i kao mučenik skončao primivši vijenac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je vjerno poslužio.

Govoreći o stradanju i najnovijem raspeću KiM, vladika je kazao da se jedan dio našeg naroda danas odriče Kosova i Metohije samo da bude mir, a ne shvataju da Kosovo i Metohija zapravo čuva nas.

“I mi treba povratno da se staramo, da čuvamo KiM, jer prije svega ono čuva nas, čuva našu memoriju, narodnu i ličnu, čuva taj podvig viteštva, taj podvig nesrebroljublja, taj podvig pretpostavljanja Carstva Božijega carstvu zemaljskom, po čemu je prepoznat Sveti car Lazar. Ištite najpre Carstvo nebesko i sve će Vam se ostalo dodati – to su naši slavni kraljevi, carevi, uvijek imali na umu i KiM i dan danas zrači tim. Zato je Njegoš formulisao Kosovski zavjet, a u naše dane ga je nekako preformulisao, ponovio i potvrdio, udario pečat svemu tome naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, i vladika Atanasije zajedno sa njim, vladika Teodosije sa monaštvom i drugi koji su se trudili i trude da očuvaju naše svetinje Kosovo i Metohiju.

Sveti kralj Stefan kao mladi kralj upravljao je i ovim prostorima i tada je podigao manastir Duljevo kao svoju zadužbinu, a manastir je posvetio Svetom prvomučeniku Stefanu koji je bio pokrovitelj svih careva i kraljeva.

“Neka bi Sveti kralj velikomučenik Stefan Dečanski čuvao ne samo Dečane nego i sve naše teritorije, ovu svetu obitelj. Mati Angelini čestitamo ktitorsku slavu i neka bi Sveti kralj Stefan Dečanski svojom molitvom čuvao našu Crkvu, sav naš narod, da trajemo do kraja, do skončanja vijeka i svjedočimo jedinu istinitu vjeru jedinog Spasitelja Gospoda našega Isusa Hrista”, kazao je na kraju svog obraćanja Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo.

Vesna Dević

Foto: Manastir Duljevo