Mitrovdanska akademija u Nikšiću

Manastir Svetog Dimitrija – Popi, duhovni temelj Nikšića

U Nikšiću je, u navečerje praznika Svetog velikomučenika Dimitrija, u utorak 7. novembra 2017, održana Mitrovdanska akademija, koju su, pod nazivom „Manastir Svetog Dimitrija – Popi, duhovni temelj Nikšića“, organizovali Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Svečana Mitrovdanska akademija u Nikšiću je prinos molitvenoj proslavi praznika Svetog velikomučenika Dimitrija i pokušaj da se osvijetli i afirmiše uspomena na veliku svetinju grada Onogošta – manastir Svetog Dimitrija, koji se nalazio u Popima, u Nikšiću i bio sjedište Onogoške mitropolije.

Mitrovdansko sabranje blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, čestitajući praznik vjernom narodu, sveštenstvu, monaštvu i gostima svečanosti u slavu Svetog velikomučenika Dimitrija Mirotočca Solunskog.

Prazničnu besjedu održao je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije. On je poručio da je red i obaveza svih nas da se podsjetimo na značaj lika Velikomučenika Dimitrija za nas koji ovdje živimo, za naš narod i onda će nam postati jasno da Sveti Vasilije Ostroški nije slučajno stolovao u manastiru posvećenom ovom Velikomučeniku.

U programu Mitrovdanske duhovne akademije učestvovali su: horovi Svetog novomučenika Stanka i Prepodobne mati Angeline, solista Tijana Blečić i guslar Goran Perović. Voditelji su bili: Željko Vuksanović i Nikolina Babović.

 

Video: Ostrog Tv Studio