Mikulici

Manastir u Mikulićima podno Rumije proslavio hramovsku slavu

Na praznik Prepodobnog Sergija Radonješkog Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije služio je juče sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Mikulićima podno Rumije, u manastiru koji je posvećen ovom svetitelju.

Visokopreosvećeni je kazao da su velika čudesa Svetoga Sergija Radonješkoga, kao i da je jedno od velikih Božijih čuda Svetosergijevska lavra koja je postala duhovni centar ne samo velike Rusije nego čitavog pravoslavnog svijeta.

„Sveti Sergije Radonješki se proslavlja širom beskrajne Rusije a evo stigao je i ovdje da bude na granici između Istoka i Zapada, da ovdje svjedoči i propovijeda Hrista, Boga našega i svetu vjeru pravoslovnu „, kazao je Mitropolit.

Istakao je da je i Hram Svetog Sergija Radonješkog u Mikulićima još jedno veliko čudo Prepodobnog Sergija:

„Čudo Božje se dogodilo sa ovom svetinjom koja niče sa sestrama koje se u njoj podvizavaju u ime Gospodnje i služe Svetom Sergiju Radonješkom i sa svima koji se sakupljaju i sabiraju u njemu.“

Podsjetio je da je hram na obroncima planine Rumije (rumija znači hrišćanka) koje je bila pustinja vjekovima, postao Sveta Sergijevska lavra u kome se proslavlja ime Božje, te da je, zajedno sa Svetim Jovanom Vladimirom i drugim svetima koji su ovde živjeli i podvizavali se, veliki Božji dar gradu Baru i radost za našu pomjesnu Crkvu.

Mitropolit Amfilohije je pozvao na molitvu Prepodobnom Sergiju da sačuva jedinstvo Crkve pravoslavne u ova teška antihrišćanska vremena, vremena borbe protiv Hrista i pokušaja da se razjedini Crkva Božja, jedna Sveta katoličanska i apostolska Crkva Hristova.

„Danas, naročito u vrijeme ovog velikog i strašnog iskušenja koje je između Carigradske i Moskovske patrijaršije, samo Sveti Sergije i drugi sveti Božiji ljudi mogu da nas sačuvaju u tom jedinstvu, zajednici Božjoj u Crkvi Hristovoj. Ova svetinja je svjedok toga da će to jedinstvo Crkve Božje da se sačuva i utvrdi molitvama Svetoga Sergija i svih svetih Božjih ljudi“, poručio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih Hram je ophodila slavska Litija, a onda je Mitropolit Amfilohije blagosiljao slavski kolač i koljivo i čestitao praznik monahinjama ove svete obitelji i vjernom narodu. Nakon toga zajedničarenje je nastavljeno uz hrišćansku trpezu ljubavi.