Високи Дечани

Манастир Високи Дечани: Никад гори међуетнички односи на КиМ у последње 23 године

Из манастира Високи Дечани данас је стигло упозорење да међуетнички односи на Косову и Метохији никада нису били гори у последње 23 године јер “косовска влада демонстрира неспремност да сачува мир и Србе на Косову”.

На Твитер налогу манастира Високи Дечани објављено је да је оружана акција косовске полиције лако могло изазвати нереде, као што је то било 17. марта 2004. године када је за два дана спаљено 30 српских цркава.

“Претходне ноћи многи косовски Срби, монаси и монахиње у нашим манастирима молили су се за мир због могуће оружане акције косовске полиције, као и могућих нереда косовских Албанаца. У погрому 2004. године албански екстремисти су за два дана спалили 30 српских цркава. Мир се мора сачувати”, порука је из српског манастира на Твитеру, уз констатацију да привремене приштинске иституције настављају са политиком претњи и дискриминације Срба на Косову.

Посебно се указује да су изражени вандализам над српском православном црквом, непоштовање судских одлука и владавине права и неспремност да се преговара са Београдом о посебној заштити косовских Срба, а што је доказ да влада тзв. Косова жели да настави са политиком претњи и дискриминнације.

“Међуетнички односи на Косову никада нису били гори у последње 23 године због провокативног понашања власти косовских Албанаца које може довести до директне конфронтације и потпуног колапса косовске мировне мисије. Ово је последње што некоме треба у овом тренутку”, порука је из манастира Високи Дечани.

Извор: Фејсбук