Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu

Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu – Svetog kralja Stefana Dečanskog

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas, na praznik Svetog velikomučenika kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani svečano je proslavio ktitorsku slavu

 

Svetu službu Božiju su služili Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop mihalovsko–košički Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja g. Georgije, Njegovo preosveštenstvo Episkop novobrdski g. Ilarion i Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i molitveno učešće više stotina vjernog naroda.

Na liturgijske vozglase i prozbe su odgovarali prizrenski bogoslovci i dečanski monasi.

Čestitajući slavu dečanskoj svetoj obitelji, Vladika Teodosije je podsetio na reči blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija: „da je Sveti kralj Stefan Dečanski večni kralj Kosova i Metohije i srpskih zemalja”.

„Mnogi su pokušali da ga odnesu, da ne bude na ovom mestu, ali Sveti kralj to nije dozvolio. Evo i u naše vreme neizvesno, po svemu sudbonosno vreme za naše svetinje i naš narod, za ovu svetu zemlju, Sveti kralj nam poručuje da se ne brinemo mnogo šta će biti sa nama, šta će biti sa svetom srpskom zemljom, šta će biti sa našim svetinjama. To je u Božijoj vlasti, to je u vlasti Svetoga kralja Stefana“, poručio je Vladika Teodosije, prenosi Radio Goraždevac.

Arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije je rekao da mu je drago i da je počastvovan što je pred vernim narodom služio Svetu liturgiju.

„Ja se danas klanjam pred svima vama, pred vašom verom i ljubavlju, da živite na zemlji koja je vaša, koja je vama dar od Gospoda. Hristos je bio raspet i vaskrsao je, tako ćete vaskrsnuti i vi. Imate jaku Crkvu, imate jako monaštvo, imate studente bogoslovije koji imaju čiste oči i kad gledam u vas, kad gledam vaše lice vidim Vaskrsloga Hrista. Za mene je veliki blagoslov da vas doživim kao zajednicu Crkve koja se moli Gospodu“, rekao je Arhiepiskop Georgije.

Proslava Svetog Stefana Dečanskog počela je u navečerje praznika svečanim bdenijem, kojim su načalstvovali Arhiepiskop mihalovsko–košički g. Georgije i Episkop novobrdski g. Ilarion, vikar Patrijarha srpskog g. Porfirija, uz molitveno učešće Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija.

316412863_6332927350054683_3218343736820997349_n

Priredila: V.D.
Foto: Manastir Visoki Dečani / Radio Goraždevac