Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani

Ime: 24.11.2020-OTAC SAVA JANJIC; Opis: Manastir Visoki Dečani Tip: audio/mpeg

Arhimandrit Sava (Janjić): “Mi smo stalno upaljeno kandilo. Manastir Visoki Dečani je svetionik koji su nam ostavili Nemanjići da, svijetleći, pokazuje put srpskom narodu“

 

Otac Sava JanjicPovodom praznika Svetog Kranja Stefana Dečanskog iz arhive Radija “Svetigora“ donosimo dio razgovora koji smo sa Arhimandritom Savom (Janjićem) Igumanom manastira Visoki Dečani snimili za emisiju ,,Kosmetska kandila“ 10. avgusta 2019. godine.

Otac Sava (Janjić) koji je u manastir Visoki Dečani, zajedno sa Vladikom Teodosijem, došao iz manastira Crna Reka 1992. godine, govorio je za emisiju ,,Kosmetska kandila“ o dečanskom biseru, Nemanjićkom svetioniku smještenom u živopisnoj dolini rijeke Bistrice, okruženom visovima Prokletija.

“Manastir Visoki Dečani ima šta i da kaže i da pokaže. On svjedoči i šta smo bili, šta jesmo i šta treba da budemo, što je od značaja za sve nas koji živimo u današnje vrijeme. U manastiru se osjeća jedan poseban mir i spokoj, jedna duhovna atmosfera koja iz ovog vremena i prostora ljude uzvodi ka nečem višem, uzvišenijem, ljepšem i boljem.

Ruka Svetog Kralja Foto Milan AndricKljučni element su mošti Svetog Kralja Stefana Dečanskog koje, kao neka mala duhovna elektrana isijavaju netvarnu božansku energiju, ispunjavajući ne samo hram i portu manastira već i cijelu ovu dolinu. Svi koji nam dolaze kažu da osjećaju kao da iz jednog svijeta ulaze u neki drugi svijet, što se održava i na ljepotu prirode koja je oko nas.

Iako živimo u politički dosta trusnom i nestabilnom prstoru, rijetko gdje na Kosovu i Metohiji može se osjetiti jedan takav mir kakav se osjeća u Dečanima. To je taj spoj između ljepote arhitekture, freskopisa i jedan neposredan duhovni doživljaj prisustva Božijeg u kojem je naša bratija, sa svim onim što činimo ovdje, samo jedan mali element cijele cjeline.

Blagodarni smo Gospodu što nas je udostojio da budemo samo dio mozaika koji Bog pruža preko Dečana svima koji nam dolaze da se napoje žive vode. Dečani su kuća svih nas jer Sveti Kralj nas je uvijek sabirao i sabiraće nas u vijekove vjekova ako Bog da“-kaže otac Sava (Janjić).