Njegosev Testament

Манифестација „Дани Његошеви“- Савремена српска књижевност у Црној Гори

У оквиру традиционалне манифестације „Дани Његошеви“, коју организује Књижевно друштво „Његош“, у петак 29. јануара 2021. одржана је конференција на тему Српска књижевност у Црној Гори.

Пјеснички симпосион је, због епидемиолошке ситуације, уприличен путем онлајна, а на назначену тему говорили су и огласили се својим стиховима књижевни ствараоци из Црне Горе и региона: Милутин Мићовић (предсједник Књижевног друштва „Његош“), Радомир Уљаревић, Зоран Костић, Новица Ђурић, Вишња Косовић, Сава Радуловић, Милица Бакрач, Милица Краљ, Веселин Матовић, Јанко Јелић.

Књижевници су, овом приликом, изложили радове на неколико подтема: Савремени српски писци у Црној Гори – друштвени, културни и политички контекст; Српска књижевност у Црној Гори – савременост и историјско насљеђе; Организована маргинализација савремене српске књижевности и њених аутора од стране државних културних, медијских и финансијских институција; Српски културни идентитет у Црној Гори као носећи историјски идентитет. Њихова излагања ће, како је најављено, бити сабрана у Зборнику радова са ове конференције.

У другом дијелу симпосиона ученици су у неформалном дијелу разговора размијенили мишљења на више актуелних тема.

У име Књижевног друштва „Његош“, Милутин Мићовић је захвалио  ауторима његошевске Црне Горе на учешћу у овом својеврсном пјесничком сабору, те Министарству културе Србије и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, уз чију помоћ се одржао овај програм.

Конференцију је ужибо преносио јутјуб канал-Острог Тв Студио.