Otac Darko Đogo

Materice molitveno proslavljene u ostroškoj svetinji

Ime: 30.12.2019 Darko Djogo Ostrog; Opis: Materice molitveno proslavljene u ostroškoj svetinji Tip: audio/mpeg

Otac Darko Đogo: Jedan od najvećih darova koje ljudsko biće može imati je dar materinstva

U 28. nedjelju po Duhovima – svetih Praotaca, drugu pred Božić 29. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Materice i praznik Svetog proroka Ageja i Svete Teofanije Carice, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Darko Đogo, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Milenko Jekić kotorski paroh i jerođakoni Roman i Zosima, ostroška sabraća, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o zvanim i izabranim, sabrane je besjedeći poučavao o. Darko, koji je tumačeći riječi Svetog Pisma kazao da pročitana priča može biti shvaćena kao priča o narodu Božijem, ali i kao priča o svim narodima, grupama, ljudima, identitetima.

Narod Božiji se uglavnom posveti svojim aktivnostima i samom sebi i to je vječiti problem svih naroda koji hoće da žive svoj život, naroda koji se predaje gordosti, posvećenosti sebi, a ne pozivu Božijem. Onda zaista takvi narodi počinju na poziv Božiji da se odriču sile Božije i da nalaze izgovore zašto da ne učestvuju u Carstvu Božijem. Od svakidašnjih poslova, do velikih proslava, od izgovora ”kupih njivu  i odoh da je probam”, do izgovora ”oženih se i ne mogu ti doći”. Takvi narodi se odriču sile Božije. Onda Gospod prizove vrlo često i one narode koji žive možda na nekom okrajku istorije, kao nekada Slovene, preko svetih Kirila i Metodija, da oni budu ti koji će učestvovati u Carstvu Božijem, da oni budu ti koje će Gospod prizvati – kazao je o. Darko.