Mati Efimija (Topolski)

Mati Efimija (Topolski): “Naš život u Hristu je sloboda“

Ime: 27.01.2020 Mati EfimijaTopolski; Opis: Naš život u Hristu je sloboda Tip: audio/mpeg

Dvije posebne izložbe jedne od najinteresantnijih savremenih srpskih slikarki ali i monahinja, mati Efimije (Topolski) nekadašnje igumanije manastira Gradac u toku su u Beogradu.

Izložba ikona ,,Svjetlosti tiha“ traje u Parohijskom domu hrama Svetog Save a takođe i izložba kolaža i crteža ,,Intimno i javno“.

3Najnovije izdanje časopisa naše Mitropolije ,,Svetigora“ na naslovnoj strani donosi jednu od ikona sa ove izložbe.

Ovim povodom imali smo radost da razgovaramo sa mati Efimijom (Topolski) koja je 25. godina bila igumanija manastira Gradac a sada živi usamljeničkim životom u srpskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice poznatom kao Išon, u Francuskoj.

Mati nam govori o svom monaškom putu, umjetnosti, slikarstvu i sjećanjima na blaženog spomena arhimandrita Luku (Anića).

2“Otac Luka (Anić) je imao toliku poslušnost da ni sa ovog svijeta nije otišao bez blagoslova svog starca-Mitropolita Amfilohija“- kaže mati Efimija.

Radovi mati Efimije su dokaz je da je čovjek širi od kosmosa i da jedna ličnost u sebe može da smjesti i ikonopis i umjetničko slikarstvo. U njenim djelima se osjeća Božije djelo, ta ljepota i širina umjetničke- monaške duše, gdje se stiče utisak da umjetnik samo pridržava četkicu dok Sam Gospod stvara njegovom rukom.

Mati govori i o svom životu u manastiru Uspenja Presvete Bogorice, poznatom kao Išon, u Francuskoj, gdje živi usamljeničkim monaškim podvigom a sa nama djeli i svoja sjećanjima na četvrt vijeka monaškog života u manastiru Gradac.

Sa mati Efimijom razgovarala Slobodanka Grdinić