Hram Podgorica

МЦП: Полицајци без налога тражили од свештеника да затварају храмове

Из Управе полиције нијесу одговорили на питања Вијести да ли и по чијем налогу траже од свештеника Митрополије црногорско-приморске да затворе цркве и манастире. Без одговора остало је и питање послато Националном координационом тијелу.

Митрополија црногорско-приморска тврди да је полиција данас обилазила храмове и од свештеника, без икаквог налога, тражила да их затворе.

Ispred HramaИз Управе полиције нијесу одговорили на питања Вијести да ли и по чијем налогу траже од свештеника Митрополије црногорско-приморске да затворе цркве и манастире.

Без одговора остало је и питање послато Националном координационом тијелу.

“У дану када је цио хришћански свијет загледан у Јерусалимски храм, гдје је Бог и ове године послао Благодатни огањ као знак његовог видљивог и опипљивог присуства, црногорска полиција врши притисак на свештенство широм Црне Горе да мимо договора и важећих прописа и без писаног налога затворе храмове, иако, и по њиховим ријечима нема ни једног прописа којег су вјерници и свештенство прекршили свих ових дана”, казао је “Вијестима” подгорички парох Никола Пејовић.

Он сматра да је то антицивилизацијски чин, да “није пут јединства и солидарности на који нас власт позива него пут тортуре, селективне правде и поновни покушај понижења православне Цркве и њених вјерника и то уочи највећег и најрадоснијег празника и најважнијег догађаја у историји човјечанства”.

Подсјетио је и да су већ позвали вјернике да Васкрс проведу у својим домовима.

Из МЦП тврде да је полиција, раније данас, обилазила храмове у Подгорици, Пљевљима, Херцег Новом, Никшићу… и тражила од свештеника да их затворе.

Испред Храма Светог Василија Острошког у Никшићу интервентна јединица јутрос је легитимисала грађане, тврди свештеник Слободан Јокић.

“Била су само три човјека у храму и неколико њих испред, од којих дио уопште није ни намјеравао да уђе у храм, већ да прошета. Припадници интервентне јединице су дошли и рекли да је пријављено да се крши физичка дистанца, иако су све вријеме ту била два инспектора, који су и потврдили да није било кршења и да нико није ушао у храм током богослужења. Затворили смо храм на око сат и отворили га”, казао је он.

Plakat

Исто се и прије два дана догодило и у Даниловграду, гдје је полиција од игуманије Манастира Ждребаоник тражила да цркву затвори за вјернике.

“Драга нам у Христу браћо и сестре, драга наша вољена дјечице, са жаљењем Вас обавјештавамо да ће у ове Васкршње дане наш и Ваш манастир због људске слабости и мале вјере бити затворен. Даће Васкрсли Господ да овај голготски крст понесемо и изнесемо и загрлимо Васкрслог Господа и једни друге”, натпис је који је екипу “Вијести” дочекао на манастирској капији.

Монахиње су објасниле да су манастир морале да затворе након опомене полиције, која је долазила по пријави комшија – да вјерници преко дана долазе да се поклоне моштима Светог Арсенија.

Но, до краја посјете натпис је скинут, иако изричити дан раније, представници даниловградске полиције дошли су јуче до манастира како би игуманији и монахињама објаснили да је у питању неспоразум.

Извор: Вијести