Miholjdan u znaku Miholjske prevlake

Miholjdan u znaku Miholjske prevlake

Ovogodišnji Miholjdan pamtićemo po Danima Miholjske prevlake koje su priredili Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija i Društvo srpskih domaćina u Beogradu i Vršcu od 11-14. oktobrasa ciljem da se šira javnost obavesti o značaju Srpske sveštene carske Lavre svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta i uzme učešće u obnovi manastira.
Dani Miholjske prevlakeotpočeli su duhovnom tribinom sa Arhimandritom Benediktom, igumanom manastira svetog Arhangela Mihaila u navečerje praznika Miholjdana. Sala Kulturnog centra Čukarica je bila premala da primi sve zaintresovane, tako da je dobar deo publike bio i na samoj bini. Osnovna tema bila je kako da pravoslavni hrišćanin svakodnevno suočen sa brojnim iskušenjima opstane u velikom gradu poput Beograda.

Domaćin večeri bio je Miljan Ćeranić direktor Pravoslavnog sportskog društva Sveta Srbija, a u umetničkom delu programa nastupili su guslar Batrić Jokanović icrkveni hor Vidik koji se spontano okupio na tribini. Otac Benedikt nas je najpre upoznao sa bogatom istorijom manastira i ranohrišćanske svetinje koja seže u apostolska vremena, a zatim je odgovarao na pitanja. Zapaženo učešće iz publike uzeli sui brojnilekari, među kojima su bili neurohirurg Miljan Bulatović i ginekolog-akušer Vanja Milošević, zatim doktori nauka Snežana Adamović i akademik Đorđe Stefanović redovni profesor Beogradskog univerziteta, kao i glavni sveštenik Vojske Srbije otac Slađan Vlajić.
Narednog dana, 12. oktobra, priređen je Miholjdanski koncert za obnovu manastira u svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Nakon Očenaš, molitve koju su očitala deca Svete Srbije, otac Benedikt je blagoslovio Miholjdanski zbor. U ime organizatora, Pravoslavnog sportskog društva Sveta Srbija i Društva Srpskih domaćina prisutne je pozdravio i zahvalio se Miljan Ćeranić rekavši da će dugo pamtiti brojni narod koji se prethodne večeri na Duhovnoj tribini odazvao svetinji. Dečji ansambl KUD Opanak je otpočeo umetnički program spletom igara iz Srbije izmamivši simpatije posetilaca. zatim su nastupili muzički sastav Sveta Srbija i Angelina Đorić, sportiskinja Svete Srbije sa dve ruske pesme. Usledilo je izvođenje guslara Batrića Jokanovića i Marka Šćepanovića iz Guslarskog društva Bajo Pivljanin.U nastavku programa prigodne kompozicije izveli su Ljiljana Popović, pojačka grupa Rodoslov i Asim Sarvan.
Koncertu su prisustvovali Radenko Durković, član veća Skupštine grada Beograda, Marko Nikolić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i protonamesnik Slađan Vlajić, glavni sveštenik Vojske Srbije. Njegova Svetost Patrijarh Srpski G.G. Irinej zbog ranije preuzetih obaveza u kalendaru svojih aktivnosti odredio je izaslanika Arhijerejskog namesnika Visokoprečasnog protojereja-stavrofora dr Vladimira Vukašinovića da prisustvuje Miholjdanskom koncertu.
Zahvalivši se u ime visokoprepodobnog Arhimandrita Benedikta, kao i u ime Gorana Orlića, predsednika Društva srpskih domaćina iz Vršca, u ime Vinke Radović predsednice PSD Sveta Srbija i u svoje lično ime, Ćeranić je istakao: „Želim da namprilike uvek budu takve da ne moramo žrtvom velikom da svedočimo manastir i svetinju, kao što je to zapalo monaštvo Prevlačko pre šest vekova kada je manastir utihnuo, kada su oni mučki potrovani i kada je manastir sa mletačkog broda đuladima srušen. Naša generacija dočekala je blagoslov i radost da svetinju obnavljamo. Počeli smo, upoznajemo se sa svetinjom, obnavljamo pamćenje, mi je genetski poznajemo i imamo zadatak da sebe obnavljamo, a svetinju da izgrađujemo.“
Koncert je završen nastupom Asima Sarvana sa autorskom kompozicijom 70 Ikona koja govori o stradanju prevlačkih mučenika.
Sutradan, 13. sktobra, nakon bdenija u sabornoj crkvi u Vršcu usledio je prijem kod Vladike banatskog Nikanora koji je i blagoslovio skup na tribini o Miholjskoj prevlaci u Duhovnom centru svetog Teodora Vršačkog. U uvodnom delu, dramski umetnik Ivan Vučković je govorio besedu svetog Vladike Nikolaja o nestrpljenju. Zatim je arhimandrit Benedikt upoznao prisutne sa značajem i istorijom Zetske episkopije manastira svetog Arhangela Mihaila nakon čega je nastupiogulsar Batrić Jokanović sa pesmomZbor zborila gospoda hrišćanska.
Naš domaćin u Vršcu, Goran Orlić, predsednik vršačkog odbora Društva srpskih domaćina izrazio je zahvalnost Vladiki Nikanoru, arhimandritu Benediktu i brojnim prisutnima istakavši značaj kako duhovne obnove kroz obnovu manastira, tako i obnove naroda kroz akciju za pozitivan prirodni priraštaj Srbija se rodi čiji je zajedno sa Pravoslavnim sportskim društvom Sveta Srbija i pokretač. Tribina je završena zdravicom Deca ti se rađalakoju je govorio Vučković nakon čega je usledilo agape i susret oca Benedikta sa vršačkim sveštenstvom.
Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice otac Benedikt je zajedno sa nastojateljem ocem Nektarijem služio svetu Liturgijui proizneo besedu u banatskom manastiru Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u Središtu. Poseta Prevlake Vršcu je zaključena zajedničkom trpezom agape i obilaskom manastira Mesić jedne od najstarijih svetinja u Banatu i crkve svetog Teodora Vršačkog na Vršačkom bregu.
Dani Miholjske prevlake u Beogradu i Vršcu bogatog duhovnog i kulturno-umetničkog sadržaja pobudilisu veliko interesovanje i radost kod vernog naroda koji je blagodaran za priliku da učestvuje u obnovi svetinje. Domaćini su opravdali ukazano poverenje i otac Benedikt je najlepšim rečima završio svoju posetu istakavši želju da se Dani nastave. Miljan Ćeranić je najavioda dalje predstavljanjemanastira možemo da očekujemo već tokom nastupajućeg sajma knjiga u Beogradu putem bogatog manastirskog izdavaštva.
Značaj Miholjske prevlake je nemerljiv, jedna od najstarijih srpskih svetinja. Artefakti pokazuju da je apostol Pavle propovedao Jevanđelje u Bokii da je Crkva ovde uspostavljena još u prvom veku. Bližimo se proslavi 800 godina od kada je Sveti Sava uspostavio Zetsku episkopiju sa sedištem u manastiru svetog Arhangela Mihaila. Upravo na Prevlaci je nastao i Ilovački prepis Savinog Zakonopravila. Stradanjem 72 Prevlačka mučenika manastirski život se gasi pre šest vekova, a projavom njihovih mošti 1994. možemo smatrati da je obnova otpočela.