Милош Тутуш 1

Милош Тутуш: Од Митрополита Амфилохија смо свакодневно учили о бескрајном смирењу

Име: 26.05.2021 Razgovor sa Milosem Tutusem; Опис: Од Митрополита Амфилохија смо свакодневно учили о бескрајном смирењу Тип: audio/mpeg

Једном приликом враћали смо са Свете литургије у Цетињски манастир, сјећам се како смо прошли манастирску капију и кренули ка Митрополији, рекао је оцу Миладину који га је возио да заустави ауто, изашао и рекао и нама да изађемо, почео да претражује џепове и имао је неке кесе које су му остале од иконица и крстића које је тог дана дијелио. Једну кесу је дао мени, а другу задржао и омотао око руке и кренуо да чупа трње које је било израсло уз тај пут.

 

Ово је једно од сјећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија које је са слушаоцима радија „Светигора“ подијелио теолог Милош Тутуш.

Милош Тутуш 2Милош је као мали, са својом породицом, у војној акцији „Олуја“ избјегао из Хрватске у Београд. По благослову Митрополита Амфилохија, његов отац, прота Сава Тутуш, добија мјесто у секретаријату Митрополије и 1995. породица се сели на Цетиње. Милош се сјећа свог дјетињства на Цетињу и живота уз Цетињски манастир и Митрополита Амфилохија, као и школовања у Богословији Светог Петра Цетињског.

Сјећа се времена када је његов отац, блаженопочивши прота Сава, био секретар Митрополије и како су он и Митрополит сједели за једним столом са двије писаће машине и радили. „Једног дана имали су доста посла. У неком тренутку, Митрополит изашао из канцеларије и мој отац је примијетио да га нема дуже времена, отишао је до кухиње и тамо затекао Митрополита Амфилохија како чисти кухињу“, испричао је и рекао да је Митрополит на сваком кораку живио оно из Светог Јеванђеља да ко хоће да буде први, треба да служи свима.

„Оно што је одлика Митрополита и оно чиме смо сви задивљени је та његова христоликост која се осведочила безброј пута, свакодневно смо од њега могли да се учимо бескрајном смирењу“, рекао је и додао да је живот Митрополита Амфилохија био непрестано давање примјера и свједочење јеванђелских врлина, једна потпуна распетост себе другима.

Од 2014. године па до краја овоземаљског живота Митрополита Амфилохија, Милошево послушање је било да буде уз њега кад год би Митрополит боравио у Београду. Нешто више о занимљивим детаљима из овог периода и о личности блаженопочившег Митрополита из угла нашег саговорника, послушајте у овом разговору.

Тијана Лекић