Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović: Vakcina dokazano sredstvo za borbu protiv korone

Ime: Razgovor sa Ministarkom zdravlja; Opis: Vakcina dokazano sredstvo za borbu protiv korone Tip: audio/mpeg

Gosti Radija „Svetigora“ ovoga jutra bili su Ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović i direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić.

Oboje su saglasni da je Crna Gora spremna za masovnu vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 i da je u tom smislu veoma važno ovo vrijeme iskoristiti za što bolje upoznavanje građana sa svim važnim informacijama, vezanim za imunizaciju već dostupnim vakcinama i onim čiji se dolazak uskoro očekuje.

Ministarka je konstatovala da je vakcina dokazano sredstvo za borbu protiv korone.
„Na osnovu čega to možemo da tvrdimo?! AKo pogledamo recimo Izrael i vidimo da je 70 % stanovništa revakcinisano, a 97 % vakcinisano prvom dozom vakcine i ako uporedimo njihove rezultate na dnevnom nivou o broju novozaraženih, vidjećete da je to zemlja u kojoj je gotovo, ajde ne mogu da kažem eradiciran, ali svakako značajno eliminisan uticaj virusa na normalni život i normalne stilove života.

Prema tome, nesumnjivo je da ako smo svjesni činjenice da je 3 miliona ljudi izgubilo svoje živote zbog ove pošasti koja je zadesila čitavi svijet i da svi oni koji prime vakcinu svakako su zaštićeni, možda će se i razboljeti neki od njih, ali će kliničke slike biti mnogo blaže od onih kakve bi bile da nisu vakcinisani, onda su to svakako činjenice koje govore u prilog vakcinaciji.

Naravno na kraju, vakcinacija je uvijek dobrovoljna i niko nema pravo da vrši pritisak na bilo koji način, na bilo kojeg građanina. Odluka mora da bude njegova, da bude lična, ali ako sagledamo sve ove elemente i činjenice onda je potpuno jasno koliko je veliki značaj vakcinacije“, kazala je ministarka.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju, dr Galić je rekao da možemo da odahnemo, ali ne smijemo da se opustimo.

„Imamo vrlo povoljnu situaciju, tako da možemo da odahnemo, ali ne smijemo da se opustimo, pogotovo u susret masovnoj vakcinaciji neophodno je baš da u ovom narednom periodu otprilike mjesec ili dva strogo se pridržavamo mjera, kako bi efekat vakcinacije dao rezultate. Poštovana gospođa ministarka je pomenula primer Izraela. Oni su najbolji primjer na koji način vakcinacija uz pridržavanje mjera može da dovede do toga da oni sada normalno žive. Juče ili prekjuče su bukvalno slavili dan kada su skinuli maske i šetali slobodno, bez obaveze da ih nose na ulici, tako da i mi željno iščekujemo taj dan, ali zato nam je neophodna pomoć naravno prije svega građana, jer samo na taj način možemo da suzbijemo epidemiju“, kazao je dr Galić.

Olivera Balaban