Jelena Borovinić Bojović, Foto, Savo Prelević Vijesti

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović: Pričešće je Sveta Tajna, ostavljam vladikama i sveštenstvu da o njoj odlučiju

Nove mjere koje se odnose na vjerske zajednice:

  • Vjerske obrede uz istovremeno prisustvo vjernika u vjerskom objektu obavljati tako da se obezbijedi najmanje 10m2 prostora po osobi.
  • Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.
  • Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra.
  • Zabranjeno je dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.
  • Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte.

Podsjećamo da su do 8. decembra 2020. godine važile mjere kojima je bilo zabranjeno vjernicima da prisustvuju bogosluženjima, čime se, po mišljenju mnogih, kršilo Ustavom zagarantovano pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Foto: Savo Prelević, Vijesti