Libanski Poklonici

Mitropolit Amfilohije blagoslovio libanske poklonike

Grupa pravoslavnih poklonika iz Libana i Eparhije timočke danas je posjetila Cetinjski manastir i poklonila se velikim svetinjama koje su pohranjene u ovom manastiru: ruci Svetog Jovana Krstitelja koja je na Jordanu krstila Isusa Hrista, čestici Časnog krsta na kome je Gospod razapet i moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Libanski Poklonici 2Poklonici su imali pravu radost kada ih je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagoslovio i podijelio ikonice.

Libanski pravoslavci pripadaju Antiohijskoj patrijaršiji i uprkos progonima kojima su kroz vjekove izloženi do današnjih dana uspjeli su da sačuvaju svoju vjeru i tradiciju.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije nedavno je (juna ove godine), kao član delegacije SPC na čelu sa Svjatješim Patrijarhom srpskim g. Irinej, bio u posjeti Antiohijskoj patrijaršiji. Tom prilikom delegacija Srpske pravoslavne crkve obišla je više gradova i svetinja Libana, kao i Balamandski univerzitet i bila primljena od najviših zvaničnika te zemlje i predsjednika Libana g. Majkla Auna.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je po povratku iz Sirije i Libana više puta iznosio svoje impresije o svom boravku u zemlji velikih svetih podvižnika. Po njegovim riječima tamo su doživjeli staru Crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla i vidjeli da postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana.

Vesna Dević

Izvor: mitropolija.com