Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Bližnji je onaj koji je ispunjen čovjekoljubljem i Bogoljubljem

Ime: 18.11.2018. MITROPOLIT ROGAMI; Opis: Mitropolit Amfilohije-Ѓornji Rogami Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 18. novembra, Svetu arhijerejsku liturugiju u Crkvi Svetog arhangela Mihaila u Gornjim Rogamima – Piperi.

Dsc 1594Tokom Svete službe Božije činom krštenja Crkvi Hristovoj je pribrojano sedam novih članova.

Mitropolit je kazao da su se oni udostojili novoga rođenja:

„Dvije su vrste rođenja: ovdje na zemlji, rođenje od oca i majke, koje je rađanje za ovaj zemaljski – prolazni život, i drugo rođenja Duhom Svetim i vodom a to je Sveto krštenje i miropomazanje koje je rađanje za vječni i neprolazni život. Oni koji se krštavaju, miropomažu, postaju sinovi i ćerke živoga Boga, ne samo sinovi i ćerke svojih roditelja, oni se udostojavaju kvasca novoga rođenja za vječnost.“

Vladika je podsjetio da ove godine obilježavamo 77 godina od mučeničke smrti sveštenika ovoga hrama, Vasilija Božarića koji je mučenički postradao zato što je ispovjedao i propovjedao živoga Boga.

Ističući da hram jeste dijelo kulture jednoga naroda, mjesta, Mitropolit je kazao da hram koji je samo građevina, kamenje, nema smisla.

Poslije rezanja slavskog kolača i litije oko Crkve, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je održao pomen Vasiliju Božariću, svešteniku ove crkve u Gornjim Rogamima, koji je 15. novembra 1941. ubijen od bezbožnih komunista.

Nagon toga priređen je program u kojem su učestvovali Slavko Perošević i guslar Vučina Banašanin, kao i polaznici škole vjeronauke pri Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom- vjeroučiteljice Nadice Radović.

Po završetku programa upriličena je trpeza hrišćanske ljubavi.