Митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије богослужио на Гостиљу мартинићком

Име: 04.07.2020 Mitropolit Amfilohije besjeda - manastir Svete Petke na Gostilju; Опис: Митрополит Амфилохије богослужио на Гостиљу мартинићком Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Свете Петке на Гостиљу мартинићком, поводом празника Светог Наума Охридског, славе ове светиње.

На почетку литургије Митрополит Амфилохије је освештао манастирски живопис

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља рекао је да је Црква једин азаједница која остаје и на земљи неразорива, која се наставља у вјекове и врата пакла не могу је надвладати.

“Сва остала заједништва, и биолошка, и психолошка, и идеолошка и космолошка, она су привремена, она су привремена, јесу значајна, све их је Бог уградио, али ово је једино заједништво вјечно и непролазно”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је нагласио да суштинско својство Цркве није назиовати је и9меном неке нације или државе.

“Једини истински назив Цркве јесте управо тај даје она Света заједница – Тијело Христово, која је један човјек у Христу Исусу. Таква је била, таква јесте и таква треба да буде кроз вјекове”, казао је он.

Додао је да то посебно подвлачи данас у Црној Гори, гдје су се појавили људи који стварају своје цркве називајући их црногорским црквама.

“Безбожници то раде, у једном секуларизованом времену, када више није хришћанска држава, кад није хришћански народ као што је то било у прошлим временима, да би свој лажни идентитет потврдили. Јер знају да нема истинског народа без Цркве Божије. Намјесто да се врате истинској Цркви, Божјој цркви, Христовој заједници, они хоће да стварају своје тзв. цркве и дају им називе аутокефалне. А не знају ни шта је Црква, прије свега, а онда не знају и шта то значи – аутокефална”, објаснио је Владика.

Додао је да они данас обоготворавају историјски назив, када су били хришћански владари и хришћанске државе.

“Када су свети Божји људи у појединим народима стварали помјесне Цркве. То је много бољи назив од назива аутокефална. Помјесне – свакога мјеста Цркве”, нагласио је Владика Амфилохије.

Објаснио је да Свети Сава н ије обоготворавао биолошки народ свога времена.

“По народу који се обратио Богу и који је прихватио истинскога Бога се онда назвала Црква. Управо због тога што је то била хришћанска држава и хришћански народ. Међутим, обоготворавање народа као биологије, такво искушење у Црквама православним је осуђено на Сабору цариградском 1872. године као етнофилетизам. То обоготворавање је змијски отров за Цркву, за њено јединство”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је додао да је та одлука Цариградског сабора из 1872. године потврђена на предлог наше Цркве на Критском сабору из 2016. године.

“Ту потврђено да је Црква једна, света, саборна и апостолска. То је њен назив, истуинскии прави. И када смо на службама Божјим никад не исповиједамо ни грчку, ни руску, ни српску цркву, него исповиједамо једну, свету, саборну и апостолску Цркву”, рекао је Митрополит Амфилохије.

По Митрополитовим ријечима, безбожници сада покушавају да потврде свој лажни идентитет.

“И покушавају да створе лажне, безбожне, сатанске заједнице. То није Божја Црква него сатанска заједница која се, кроз обоготворење државе и обоготворење нације, биологије, враћа паганству, оном древном римском или египатском паганству”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа благосиљан је славски колач.

Митрополит Амфилохије је рекао да је велики Божји дар што је народ у Црној Гори у наше вријеме постао слободни народ.

“Није више оно, како каже владика Раде пучина – стока једна грдна, добре душе кад јој ребра пучу. Е, некима би требало да овај народ буде добар под батином. А народ Црне Горе се пробудио и вратио се Цркви Божјој, вратуио се слободи истинској и правој”, рекао је он.

Хиљаду пензионера су својим потписима подржали Цркву у њеној праведној борби против безакоња, које су њихови представници предали Владици Амфилохију.

Овогодишњи кум славе био је отац Драган Станишић, а кумство за наредну годину примио је Дарко Ашанин.

Радосав Рајо Војиновић

Јован Д. Радовић