Bogetici

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Bogetićima

Ime: 12.10.2019 Mitropolit Bogetici; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio u crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Bogetićima Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u pješivačkoj sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Bogetićima

Vladika je bogoslužio povodom trogodišnjice osvećenja i obnove ovog hrama.

Dsc 1088U toku liturgije Mitropolit Amfilohije je odlikovao činom protojereja nadležnog paroha sveštenika Radmila Čizmovića. U čin čteca rukoproizveo je Matiju Vukićevića, Strahinju Banjevića, Iliju Škuletića, Luku Škuletića i Stefana Radonjića.

Mitropolit Amfilohije je pomenuo trudove prote Radmila oko obnove brojnih pješivačkih hramova.

Otac Radmilo je zablagodario Mitropolitu Amfilohiju na ukazanoj časti, podsjetivši sve prisutne na vrijeme raspeća hramova pješivačke parohije.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je ovaj saborni pješivački hram jedan od svjedoka Hristovog stradanja i stradanja Crkve Božije.

„Nije to jedino mjesto u Crnoj Gori i šire od Crne Gore. Vi znate da je ovdje u Nikšiću i Bog sahranjivan u ono vrijeme“, rekao je Vladika.

Podsjetio je na stotine hiljada mučenika u vrijeme boljševičke revolucije u Rusiji.

„Vi stariji ovdje znate da je naređivano sinovima da ubijaju svoje roditelje, kumovima da ubijaju svoje kumove. Oni koji Boga ubijaju u sebi, svetinju Božju ranjavaju, kao što je ranjena ova svetinja ovdje, prirodno je da ubijaju i braću svoju. Zato je, nažalost, svaki rat bratoubilački“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je rekao da je nasušna potreba da se vratimo ljubavi prema Bogu i bližnjima.

„Jer, taj bratobilački duh još nije iščezao ni u Rusiji ni ovdje kod nas. Mnoogo šta što se sada radi i gradi u Crnoj Gori radi se i gradi na tom bogoubičaštvu i bratoubilaštvu. Čak imamo i nastavak mržnje prema Crkvi Božjoj. A oni koji su bili nosioci te ideologije braoubilačke i bogoubilačke, oni sada hoće da grade nekakvu svoju crkvu. Možete zamislioti kakve su to crkve koje hoće da grade oni koji su ubijali Boga. Ni krstili se nijesu, a hoće da sada grade svoju crkvu“, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da ta njihova crkva nije Crkva Božja nego satanska riznica.

„Jer, Crkva je, prije svega i iznad svega, Božja. Oni to ne znaju. Mi ispovijedamo jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ne ispovijedamo ni kinesku, ni rusku, ni srpsku, ni crnogorsku, ni japansku“, poručio je Mitropolit Amilohije.

Dsc 0978Objasnio je da svoj naziv Crkva dobija prema većini svojih vjernika i prema mjestu u kome je nastala.

„Ali je ona, prije svega, Božja Hristova Crkva. To je njeno svojstvo i njena budućnost“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Na kraju liturgije Mitropolit je osveštao i prerezao slavski kolač.

Odlikovao je Zlatnim likom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca mnogodjetnu porodicu gospodina Rista Petkovskog iz Nikšića.

Vladika je arhipastirskim pohvalnicama nagradio Veselina Škuletića iz Cerova za izuzetan trud i doprinis na obnovi crkve Začeća Svetog Jovana Krstitelja u Cerovu i drugih pješivačkih hramova, Svetomira Mijuškovića iz Povije za nesebično gostoprimstvo i djelatnu ljubav koje svagda pokazuje prema crkvenim potrebama parohije pješivačke, Milorada Petrova Vukićevića – Dobruškog iz Dobruše za pjesnički podvig kojim čuva pamćenje Pješivaca i čuva od zaborava obnove pješivačkih hramova.

Otac Radmilo sa svojim parohijanima je Vladici Amfilohiju podario argijerejsku panagiju.

Nakon liturgije priređen je kulturno-umetnički program, kao i trpeza hrišćanske ljubavi.

Aleksandar Vujović/Rajo Vojinović

Foto: mitropolija.com