Mitropolit J. Amerika

Mitropolit Amfilohije Bogoslužio u Venado Tuertu

Njegovo visokopreoveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas na Preobraženje Gospodnje Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Arhangela Mihaila u Venado Tuertu u Argentini. Sasluživali su mu Njegovo preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo, sveštenstvo i vjerni narod koji se sabrao u velikom broju.

U toku Liturgije Svetu tajnu miropomazanja primila je gospođa Alisija Svetcr koja se duže vrijeme pripremala da primi pravoslavnu vjeru.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit je podsjetio da je Hristovo Preobraženje na Gori Tavorskoj jedan od najznačajnih događaja u istoriji čovječanstva, kao i u istoriji i životu samoga Gospoda Isusa Hrista:

„Gospod je na Gori Tavorskoj posvjedočio da je on zaista Sin Božiji Jedinorodni s jedne strane a sa druge strane da je pravi istinski čovjek. Sabrao je na Gori trojicu izabranih svojih učenika Petra, Jakova i Jovana a pojavili su se i dvojica najznačajnijih proroka Staroga zavjeta, Mojsije i Ilija. Pred njima Njegovo lice je zasijalo kao sunce, a haljine bijelje od snijega. Ta svjetlost koja se javila na Njegovom licu i haljinama, koja je obasjala i apostole i proroke, to je svjetlost Njegovog božanstva – božanske prirode.“

Mitropolit je kazao da to nije bila obična svjetlost sunca ili čovjekovog uma, srca, duše, već je to vječna svjetlost Božanska u kojoj Bog počiva i obitava i koju Bog zrači.

Istakao je da je svaka druga svjetlost, i ova sunčana i ova koja je u Božanskoj tvorevini i ljudskoj prirodi, samo simbol i ikona te Božanske svjetlosti:

„To je nestvorena Božanska svjetlost kako kaže veliki učitelj Crkve Božije Sveti Grigorije Palama. To je jedno od suštinskih učenja Crkve pravoslavne Božije koje je zaboravljeno na hrišćanskom Zapadu koji je takođe, vjerovao u tu nestvorenu Božansku svjetlost sve od 10-11. vijeka. Onda se Zapad ogriješio od Duha Svetoga, zaboravivši tu vječnu svjetlost Hristovu koja je zasijala na Gori Tavorskoj. Tada je Zapadna crkva uvela u Simbol vjere ono učenje, koje nije učenje Crkve Božije prvih 10 vjekova, tzv. filiokve kojim se Zapadna crkva odvojila od Jerusalimske crkve, Crkve Istoka – Pravoslavne Crkve.“

Ističući da je to grijeh Crkve na Zapadu toga vremena pod uticajem rimskih papa koji su kasnije proglašeni za nepogrešive, vladika je kazao da je umjesto Svetoga Duha u kome je svjetlost i koji je jedini nosilac vječne istine, uveden čovjek i njegovo nepogrešivo a samo je Bog nepogrešiv.

Govoreći o sestri Alisiji koja je primila pečat dara Duha Svetoga, Mitropolit je rekao da se ona vratila onoj Crkvi Božijoj koja je bila do 10-11. vijeka i na Istoku i na Zapadu:

„Da se i ona preobrazi Duhom Svetim kao i mi svi što treba da se preobrazimo silom Duha Svetoga. Jedina sila koja preobražava, koja mijenja čovjeka za vječnost jeste upravo ta sila Hristovog Preobraženja koja je zasijala na Gori Tavorskoj.“

Podsjećajući prisutne da će se 2. septembra u Buenos Airesu obaviti ustoličenje novoizbranog Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog g. Kirila, Mitropolit Amfilohije je istakao da je on poslan da bude apostol Crkve Hristove u Latinskoj Americi, a prije svega da sabere sve koji su porijeklom iz naših starih krajeva, posebno iz Crne Gore.

On je kazao da da su mnogi odstupili od Pravoslavne crkve, zato što nije bilo pravoslavnih sveštenika. Istakao je i značaj što prvi put u Venado Tuerto postoji stalni sveštenik jerej Milenko Ralević, i poželio da ovaj Hram Svetog Arhangela Mihaila svijetli onom svjetlošću koja je zasijala na Gori Tavorskoj a koja je data za sve ljude i zemaljske narode.

„To je svjetlost koju je sačuvala u punoći Crkva pravoslavna, Crkva naših otaca i praotaca. Naši Sveti oci iz Crne Gore, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Sava,  Sveti Jovan Vladimir zetski kralj i mučenik, svi su oni bili svjedoci i nosioci te Tavorske svjetlosti, vječne i neprolazne Božanske svjetlosti. I vas je Bog ovdje poslao iz staroga kraja ne samo da nađete ovdje parče hljeba, nego da upravo budete svjedoci i nosioci te vječne Božanske svjetlosti i na ovom kontinentu“, kazao je vladika Amfilohije.

Izrazio je radost što je broj vjernika na Liturgiji značajno veći nego tokom njegove poslednje posjete Argentini a posebno zadovoljstvo je što je prisutan toliki broj djece i pozvao sve da se sabiraju oko Svete crkve i da slijede primjer sestre Alisije i da se vrate u Crkvu pravoslavnu.

Verujući narod Božiji pristupio je Svetoj tajni Pričešća Tijela i Krvi Gospodnje a posebnu radost ovom Evharistijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broj djece koja su poslije Svete liturgije u igraonici u dvorištu crkve proslavili Dan djeteta koji se danas slavi u Argentini.

U prijatnom raspoloženju zajedničarenje je nastavljeno za trpezom ljubavi. Našim iseljenicima koji žive u Argentini ovo je bila divna prilika da se prisjete rodne grude i da zapjevaju zavičajne pjesme.

Mitropolit Amfilohije je na oduševljenje prisutnih pokazao kako se gusla a nakon toga je ocu Milenku Raleviću uručio gusle – poklon za parohiju.

Mitropolit Amfilohije koji je i administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke SPC, doputovao je u Venado Tuerto uoči Preobraženja Gospodnjeg, gdje ga je dočekao jerej Milenko Ralević. Odmah po dolasku Visokopreosvećeni vladika je služio praznično Večernje sa petohljebnicom u Hramu Svetog Arhangela Mihaila u Venado Tuertu, u Argentini.

Mitropolit Amfilohije 20-25. avgusta boraviće u Peruu a u nedjelju 26. avgusta služiće u Madariagi, u Argentini.

Od 28. avgusta, praznika Uspenja Presvete Bogorodice, pa do 7. septembra vladika će biti u Buenos Airesu gdje će i održati predavanje 30. avgusta u Hramu Svetog Save.

U Buenos Airesu će se 2. septembar obaviti i svečano ustoličenje izabranog Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog g. Kirila (Bojovića).

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije 8. septembra putuje u provinciju Ćako u Argentini gdje će boraviti do 10. septembra a povratak za Crnu Goru planiran je za 11. septembar.

U pratnji Mitropolita Amfilohija tokom boravka u Južnoj Americi su protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, starješina podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i protođakon Vladimir Jaramaz.

Vesna Dević