Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Vlaškoj crkvi na Cetinju

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na praznik spomena na spaljivanje moštiju Svetog Save sa cetinjskim sveštenstvom Svetu službu Božiju u Vlaškoj crkvi na Cetinju.

U liturgijskoj propovijedi Vladika je podsjetio da danas proslavljamo i Svetoga oca našega Savu, aerhiepiskopa i prosvetitelja srpskoga.

“Njegove mošti su na današnji dan 1594. godine spaljene u Beogradu. Time je Sinan-paša mislio da će uništiti njegov spomen, da će spriječiti sabiranje Crkve Božije oko Hrista Gospoda i oko moštiju njegovih u svetom Mileševu. Međutim, spalio je on mošti, tijelo njegovo, ali nije spalio njegov spomen i njegovo pamćenje i sjećanje, jer ga je Bog zapamtio i zapisao u knjigu vječnoga života. A onda i narod njegov – još više se poslije toga sabirao i sabira do danas oko spomena Svetoga Save”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je iz njegovih spaljenih moštiju, iz praha njegovoga na Vračaru izrastao veličanstveni hram, jedan od najvećih u istoriji Evrope.

“Hram Svetoga Save koji je kopija hrama Svete Sofije u Carigradu i koji će, ako Bog da, biti i osveštan ove godine. On je izrastao iz praha Svetog Save, kao što sve izrasta iz spomena Hrista Boga našega, vaskrslog iz mrtvih i spomena svetih koji su ga proslavili i kroz koje se On proslavio i kroz koje se proslavlja kroz sva vremena”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović