Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Bogu predajmo srce svoje

Ime: 26 03 2019 AEM Becici; Opis: Mitropolit Amfilohije: Bogu predajmo srce svoje Tip: audio/mpeg

Sveti post nas uči i vaspitava da sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj, predajemo Hristu Bogu našemu, a to ćemo učiniti ako Gospodu predamo svoje srce, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u Crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima, gdje je danas, 26. marta, sa sveštenstvom služio Liturgiju pređeosvećenih darova kojom je počelo bratsko sabranje sveštenstva Barskog i Budvanskog protoprezviterijata.

U arhipastirskoj besjedi vladika Amfilohije je tumačeći molitvu koju izgovoramo u toku Svete božanstvene liturgije: Ne daj srcu mome da zaluta na zle pomisli, da ne izmišlja izgovor za grijehe, kazao da je srce centar tjelesnoga i duhovnoga života i da čovjeku nema života, ni tjelesnoga ni duhovnoga, bez zdravoga srca:

Osnovni priziv čovjeku jeste da preda Bogu svoje srce, a time on Bogu predaje sebe, tijelo i dušu svoju. Srce čisto sazdaj u meni Bože i Duh pravi obnovi u utrubi mojoj , govorio je drevni prorok u Starom zavjetu, a isto tako kroz svo božansko otkrivenje i nauku Božiju neprekidno govore i drugi sveti proroci. Od srca zavisi šta se događa u čovjeku, šta se zbiva sa njim. Od njega zavisi ljudsko djelanje, ponašanje i djela.“

Po završetku Liturgije nastavljeno je bratsko sabranje sveštenstva Barskog i Budvanskog protoprezviterijata.