Prevlaka

Mitropolit Amfilohije: Božije sjeme je nepobjedivo

Ime: 23.07.2019 . MITROPOLIT PREVLAKA; Opis: Božije sjeme je nepobjedivo Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je sa sveštenstvom danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miholjska Prevlaka kod Tivta, kojom je počela Međunarodna duhovna akademija „Sveti Jevstatije Prevlački“ (23. jula -3. avgusta).

Dsc 4945

Podsjećajući na današnje jevanđelske riječi da je Carstvo Božije kao čovjek koji posija dobro sjeme na njivi svojoj, ali poslije i neprijatelj čovjek posija kukolj, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfiloohije je kazao da je tako kroz vjekove, Bog sije Svoje sjeme riječi i istine Božije, a neprijatelj kukolj:

Sjeme Božije razrasta neprekidno, ali i demonsko sjeme zla i grijeha, smrti i prolaznosti, takođe se sije neprekidno u svijetu i ljudskim srcima. Tako je bilo kroz vjekove, tako je danas i tako će biti do poslednje žetve koju će Gospod prilikom Svog Drugog dolaska izvršiti.“

Dsc 4975Na kraju liturgijske propovjedi Mitropolit Amfilohije je još jednom izrazio nadu u Gospoda da će već iduće godine na Manastiru Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci zasijati zlatni krst koji će obasjati i Lovćen na kome je, takođe, posijano satansko sjeme koje je razorilo Hram Svetoga Petra Cetinjskog i oskrnavilo mošti Svetoga Petra Drugog Lovćenska Tajnovidca. Sjeme posijano Božjom rukom je neuništivo, bez obzira što demonska ruka sije i ono drugo razorno sjeme grijeha, smrti i prolaznosti:

Sjeme besmrtnosti Božije, Carstva nebeskoga, ono je moćnije i snažnije i uvijek iznova obnavlja. I Crkva Božija, koja sijač toga sjemena, se obnavlja i na ovom mjestu, gdje obilježavamo ove godine osam stotina godina sijanja sjemena Božijeg rukom svetih Božijih ljudi. Molimo se Gospodu  da i nama dade snage da ovo sjeme Božije i mi sijemo, da vaskrsnemo i mi i ova Božija svetinja“, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Dsc 4996U toku svete Liturgije, vladika je rukopoložio Jovana Vasića, čija porodica je vezana za svetinju Božiju kroz vjekove, u čin đakona, ističući da sjeme Božije rađa nove mladice.

Na kraju Svete službe Božije, Mitropolit je blagoslovio svetu prevlačku obitelj i sve prisutne da nastave da siju sjeme Božije i Crkve Hristove prizivajući sve ljude i zemaljske narode da postanu članovi jedne Svete saborne apostolske Crkve Hristove.

Po završetku Litrugije Visokopreosvećeni je na grobu ispred Crkve Svete Trojice na Prevlaci, odslužio parastos nedavno upokojenoj monahinji Marini, koja je dugo bila u manastiru po poslušanju. Kazao je je i mati Marina koju je Gospod primio u svoje naručje svjedok vječnog sjemana Božijeg.

Poslije Liturgije, Visokopresovećeni Mitropolit Amfilohije je predavanjem na temu „Hrišćanstvo u savremenom svijetu“ otvorio Međunarodnu duhovnu akademiju „Sveti Jevstatije Prevlački“.

Galerija fotografija-link