Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Budućnost čitavoga svijeta je u Pravoslavnoj crkvi

Ime: 29.08.2019. Mitropolit - Podmaine; Opis: Budućnost čitavoga svijeta je u Pravoslavnoj crkvi Tip: audio/mpeg

Na dan kada naša Sveta crkva slavi Svetog Rafaila Banatskog, 29. avgusta, a povodom Uspenja Presvete Bogorodice, hramovne slave manastira Podmaine i imendana oca igumana ove svete obitelji, oca Rafaila (Boljevića), Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u ovoj svetinji nadomak Budve.

Dsc 8905Mitropolit je u toku službe u čin đakona rukopoložio Dimitrija Igoreviča Talankina iz Moskve, kinorežisera i kompozitora, profesora na Institutu savremene umjetnosti u Moskvi.

U arhipastirskom slovu Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je poručio da je poslije velikog stradanja i mučeništva Crkve pravoslavne, počevši od Rusije pa preko nas i šire, budućnost čitavoga svijeta u Pravoslavnoj crkvi Božjoj – izvornoj jevanđelskoj. Objasnio je da su se zapadni narodi, umjesto da nastave da se klanjaju samo Hristu i Časnome krstu i da im mjerilo sveukupnog života bude bogočovjek Hristos, vratili paganskom poimanju istorije, i čovjeka pretvorili da bude mjerilo istorije i svih zemaljskih zbivanja.

Bogočovjek je mjerilo svega postojećeg, i Bog i čovjek zajedno. Gospod rođen od Svete Djeve čije Uspenije proslavljamo je mjerilo istorije, svijeta, tvorevine Božije, svega što se događalo, što se događa i što će se događati do strašnoga Suda i na zemlji i na nebu i na svim znanim i neznanim svjetovima!

Na kraju Svete službe Božje vladika Amfilohije je čestitao praznik i slavu ovoj svetoj obitelji i den angela ocima Rafailu, Joakimu, Prohoru, Jerasimu, Jevstatiju i Romanu. Pozvao je sve da cjelivaju Časni krst koji je stigao iz Irkutska, dalekog Sibira, kako bi donio blagoslov svih ruskih prepodobnih bogonosnih otaca, mučenika i novomučenika do Carskih mučenika Romanovih:

Veliki blagoslov koji je stigao preko ovoga Časnoga krsta sjedinjuje Istok i Zapad, Sjever i Jug. Za Časni krst nema granica jer on sve granice presjeca i osvećuje sve koji žive u zemaljskim granicama: evropskim, azijskim,  afričkim i amerikanskim. Neka bi Gospod molitvama Časnoga krsta i svih koje danas proslavljamo ukrijepio ovu svetu obitelj da bi se i ona obnavljala i obnavljala duše kao što je i do sada činila“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Nakon lomljenje slavskog kolača zajedničarenje u manastiru Podmaine je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi.