Митрополит

Митрополит Амфилохије: Даће Бог да глас народа побиједи и да се у Црној Гори искоријени дух братоубилаштва

Име: 16.08.2020 Mitropolit herceg novi; Опис: Даће Бог да глас народа побиједи и да се у Црној Гори искоријени дух братоубилаштва Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско.приморски Амфилохије, служио је данас Свету службу Божију у цркви Светог Теодора Ушакова у Херцег Новом.

Црква Светог Теодора Ушакова слави као архистратига руске војске који је својим врлинама засијао као војсковођа и адмирал, а храм на Савини њему посвећен, подигнут је на мјесту гдје је сахрањен већи број Руса, међу којима и многи руски официри. Митрополит Амфилохије се у својој архипастирској бесједи осврнуо на дубоку вјеру Светог Теодора, који је свој живот полижио за вјеру и отечество.

Тумачећи ријечи Светог Јеванђеља, Митрополит је рекао да тамо гдје има вјере, има и исцјељења, а да је вјера основа свега чему се надамо. ”Свети Божији пророци су управо зато што су вјеровали ријечи Божијој, учинили оно што су учинили, а тако и ученици Христови и њихови наследници до наших времена”, рекао је.

Владика се осврнуо на долазак Светог Теодора Ушакова у Херцег Нови и на његов сусрет са Светим Петром Цетињским, сусрет двојце угодника Божијих. ”Људи дубоке вјере који су се жртвовали за светињу и за правду и за истину Божију”, рекао је Митрополит и поменуо Кирила Цветковића баошићко-далматинског, исповједника за вјеру и Христа, кога је замонашио Свети Петар Цетињски.

Митрополит је заблагодарио Господу што је бда подигнемо овај сцети храм у коме се сретају свеци овога мјеста и народа и свеци великог руског народа. ”Дивни и величанствени догађаји из прошлих времена који се настављају и данас. Није случајно да је овај Храм посвећен Теодору Ушакову, јер на овом гробљу су сахрањени знаменити људи који су бранили вјеру и отачаство у вријеме безбожништва лењинистичког, и који су прогнани из своје отаџбине и овдје доспјели и похрањени”, казао је, нагласивши да је ово значајно нарочито у наше вријеме кад је тај безбожнички и братоубилачки дух поново завладао и у опасности је да завлада и Европом, Америком, а и нама овдје.

”Вријеме када су се срели Свети Теодор Ушаков и Свети Петар Цетињски је било вријеме када су овдје били Французи на челу са Наполеоном, који су вршили насиље, отимали, угрожавали Европу”, подсјетио је Митрополит, рекавши да је та злочиначка хорда са запада почела Крсташким ратовима. Осврнуо се на пљачкање крсташа и скрнављење Свете Софије, пре него су је муслимани оскрнавили. ”Опљачкали су и Византију и исток, у име наводног спасавања Христовог гроба”, рекао је Владика. Подсјетио се затим насиља Француза са наполеоном, па нацифашистичког насиља, које се у нашој земљи спојило са лењинистичким насиљем. Такође је нагласио да је велика ствар устанак народа против нацифашизма 13. јула, али никако убијање своје браће, страшно је крваво братоубилачко коло које су повели.

”Подијелили су народ на том братоубилаштву, а та подјела и дан данас траје, и ово што се данас догађа у Црној Гори, доношење безаконог закона који не само што угрожава црквену имовину”, рекао је Владика и нагласио да данас раде још веће зло него што су радили комунисти, они су опљачкали и оно што су комунисти оставили, предузећа, те је народ остао без посла.

”Не треба се чудити што је народ устао дарнут у живац устао да брани светиње од дјетета до старца. Дај Боже да они који су на власти чују тај глас народа, јер ако га не чују, онда им нема спаса, али даће Бог да ће се чути глас народа и да тај глас народа побиједи и да се у Црној Гори искоријени тај дух братоубилаштва, а да се поврати дух Светог Петра Цетињског и Теодора Ушакова”, рекао је Владика и изразио наду да се овај дух поврати и на Западу, који је кренуо путем неморала. Нагласио је да је највећа светиња светиња брака, а данас се она замјењује истополним партнерством. Такође је подсјетио и на озакоњење чедоморства. ”Закони који су безакоње и угрожавају светињу људскога бића, светињу брака, који угрожавају ове светиње који припадају Богу, светитељима и Цркви Божијој, не може то бити ни Амфилохијево ни Милово, нити било кога другога”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

”Овај народ је показао да се вратио себи и да не да светиње, од дјетета до старца, Не дамо светиње! каква велика порука! Порука читавом свијету, да не дамо светињу брака, светиње које су дате живоме Богу, а у исто вријеме све што темељимо, темељимо на живој вјери, јер вјером и постом и молитвом се изгони демонска сила”, поручио је Митрополит, подсјетивши да је почео Госпојински пост.

Митрополит Амфилохије је још једном подсјетио на Његошеве ријечи да се надање наше закопало на косово у једну гробницу, напоменувши да није безнађе, већ нада, те да Косовски завјет извире из Новог завјета и косовско страдање из Христовог, а стога је он и завјет васкрсења јер извире из Васкрсења Христовог.

У току Свете литургије, Митрополит Амфилохије је рукопроизвео у чин ипођакона, чтеца Ненада Ковача.

Тијана Лекић

фото: Јован Радовић