Dsc 2110

Mitropolit Amfilohije: ,,Dani posta su dani priziva na opraštanje i pomirenje među braćom i naše pomirenje sa Gospodom“

Ime: 01.03. 2020 MITROPOLIT vece prstanja cetinje; Opis: Dani posta su dani priziva na opraštanje i pomirenje među braćom i naše pomirenje sa Gospodom Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je večeras Večernju službu praštanja u Cetinjskom manastiru.

Obraćajući se sabranima na Svetom bogosluženju riječima arhipastirske pouke na početku Velikog, Časnog posta Mitropolit Amfilohije je kazao da opraštanje dugova i grijehova naših od strane Boga zavisi od našeg opraštanja našim dužnicima, onima koji su se od nas ogriješili.

Na tom uzajamnom opraštanju, opraštanju od Boga ljudima i opraštanju bližnjih jednih drugima zasniva se sav naš hrišćanski život. Zato su i ovi sveti dani posta, koji je pred nama, dani priziva na to i takvo uzajamno opraštanje i pomirenje među braćom i naše pomirenje sa Gospodom, kroz pokajanje kao promjenu uma, srca i duše, preobraženje unutarnjega čovjeka i bogousmjerenje. To je osnovni priziv svakog čovjeka a posebno Hrišćanina“-kazao je Mitropolit Amfilohije.

Visokopreosvećeni Mitropolit je na kraju besjede zatražio oproštaj od sabranih riječima: “Oprostite braćo i sestre što sagriješih djelom, slovom, pomišlju i svim svojim osjećanjima. Bog da prosti i pomiluje sve nas“-blagoslovio je Mitropolit Amfilohije sabrane u Cetinjskom manastiru.