Mitropolit Cetinj

Mitropolit Amfilohije: Divne su stope kojima je Gospod hodio i stope onih koji su za Njim hodili

Ime: 09 04 2019 Mitropolit Cetinje; Opis: Mitropolit Amfilohije: Divne su stope kojima je Gospod hodio i stope onih koji su za Njim hodili Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 9. juna, sa sveštenstvom i monaštvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, Visokopreosvećeni Mitropolit se obratio sabranima riječima arhipastirske besjede kojom je podsjetio da na ovaj sveti praznik – dan Hristovog Vaskrsenja proslavljamo i sve Svete Oce u kojima se Bog proslavio, proslavljamo Boga otaca naših koji se proslavio u Sinu Svom jedinorodnom, koga je proslavio Sin Njegov i koji je tu slavu Svoju predao Svojim učenicima – Crkvi Svojoj.

Proslavljamo Boga Oca u Sinu jedinorodnom koji Ga je proslavio, a proslavljamo i Sina u onima koji su Njega proslavili i preko kojih se On proslavio – Svete Božije ljude, jer naš Bog nije neki nepoznati, daleki, nego Bog Avrama, Isaka i Jakova, Bog otaca naših – Svetih Božjih ljudi.“

Širom svijeta mnogo je onih kojima se Gospod proslavio i koji su Gospoda proslavili, kazao je vladika i naglasio da je knjiga života prepuna njihovih imena i da je samo jedan mali broj njih zapisan u crkvenom kalendaru, uz podsjećanje da danas proslavljamo Svetoga mučenika Episkopa sardijskog Teraponta, Svetu mučenicu Teodoru i Didima.

Visokopreosvećeni je sa prisutnima podijelio radost i utiske sa puta iz svete zemlje Sirije i Libana, gdje je sa Njegovom svetošću našim Patrijarhom srpskim g. Irinejem boravio, od 31. maja do 8. juna. Tamo su hodili onom stazom kojom je hodio apostol Pavle.

Imali smo tu radost da hodimo tim putem kojim je on hodio a koji je sačuvan do naših vremena, put koji je vodio drevnoj crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju, trobrodnoj bazilici iz 4. vijeka koja je poslije 8. vijeka pretvorena u džamiju“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Objasnio je da se u njoj čuvala glava Svetog Jovana Krstitelja i da su Turci, muslimani, kada su crkvu pretvorili u džamiju htjeli da unište njegovu lobanju. Međutim iz nje je počela da teče krv, što ih je uplašilo, te nijesu uništili lobanju nego su napravili kapelu oko nje koja i danas postoji i u njoj se čuva glava Svetog Jovana Krstitelja:

Crkva je pretvorena u džamiju, ali i danas ona izgleda kao crkva, trobrodna bazilika sa svim onim svojstvima vizantijskih hramova toga vremena. Velika svetinja na tom putu kojim je hodio Sveti apostol Pavle koji je obilazio zemlje i gradove, trudio se i propovjedao u ime Hristovo i mnoge priveo Crkvi Božijoj, i on i njegovi učenici, do naših vremena.

Govoreći o tim svetim stopama kojim su hodili ovih dana u Siriji i Libanu, Visokopreosvećeni Mitropolit je sa posebnom emocijom istakao da je ta divna i čudesna Crkva Božija, koja je trpjela strahovita stradanja kroz svu istoriju, dala velike učitelje Crkve Božije: Svetoga Jovana Zlatoustoga, čija se Liturgija služi širom svijeta, Svetog Grigorija Bogoslova, tajneznalca, bogovidca, istinskog i pravog bogoslova, koji je ono što je pisao i govorio o Bogu radio na osnovu iskustva, viđanja samoga Boga, Svetoga Vasilija Velikoga, Grigorija Nisijskoga, Svetu velikomučenicu Teklu i mnoge druge divne svete Božije ljude.

Prisjetio se Mitropolit da su obišli i mjesto gdje se Sveta Tekla podvizavala, a gdje je danas veliki manastir, koji je uništavan i u ovo vrijeme savremenih nesreća od strane bezbožnika koji stvaraju tzv. islamsku državu.

Tu postoji jedna stijena koja je spasila Svetu Teklu. Naime, kada je bila gonjena i mučena stijena se otvorila tako da je Sveta Tekla prošla. I dan-danas imate utisak da će ti dijelovi stijene da se spoje.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej i časno poslanstvo Srpske pravoslavne crkve obišli su i druge velike svetinje širom Sirije i Libana, mnoge od njih su kroz istoriju pretvorene u džamije, ali su sačuvale svoju dušu, a druge su kroz vjekove rušene i obnavljane, i danas ponovo obnovljene.

Nestajalo je monaštvo u tim manastirima, ali se obnavljalo, naročito se obnovilo polovinom prošloga vijeka, od 1950. godine, besjedio je vladika danas sabranima u Cetinjskom manastiru i zablagodario Njegovom blaženstvu Patrijarhu antiohijskom i sveg Istoka g. Jovanu koji im je tokom boravka u Siriji i Libanu bio domaćin.

Posjetili smo divna i čudesna mjesta gdje su živjeli i podvizavali se Sveti Božiji ljudi, gdje je hodio Sveti apostol Pavle i drugi apostoli, svi oni u kojima se Gospod proslavio i koji su Gospoda proslavili, rekao je vladika i pojasnio da zato u ove dane kada proslavljamo Hristovo Vaznesenje i pripremamo se da proslavimo Trojičindan – Silazak Duha Svetoga na sveti učenike i apostole, proslavljamo sve Svete kroz koje se Bog proslavio i koji su Boga proslavili od prastarih do naših vremena.

Divan je Gospod u svetima svojim i divna je vjera kojoj nas je naučio. Divne su one stope Njegove kojima je On hodio i stope onih koji su Njega slijedili i koji su za Njim hodili kroz vjekove. Zato proslavljamo Gospoda koji se proslavio u Hristu Sinu Svome jedinorodnome, koji se proslavio i proslavlja u Crkvi Svojoj kroz vjekove u svetim izabranicima Svojim, Svetim ocima našim“, poručio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević