Mitropolit Nagrada Nogu Foto N.sapsaj

Mitropolit Amfilohije dodelio nagradu „Jelena Balšić“ Rajku Petrovu Nogu

Ime: 15.04.2019 Mitropolit dodjela nagrade Rajku Petrovu Nogu; Opis: Mitropolit Amfilohije dodelio nagradu „Jelena Balšić“ Rajku Petrovu Nogu Tip: audio/mpeg

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade „Jelena Balšić“ je pesnik Rajko Petrov Nogo, a Povelju i ikonu Svete Jelene uručio mu je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu u ponedeljak, 15. aprila 2019. godine.

Pokrovitelj nagrade je Mitropolija crnogorsko-primorska, a dodeljuje se najuglednijim književnicima i pesnicima svake druge godine u čast ktitorke Manastira Beška i pesnikinje, Jelene Balšić. Žiri za dodelu nagrade odlučivao je u sastavu: Valentina Pitulić, Milo Lompar, Duško Babić, Miroslav Maksimović, Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Saveta književne nagrade. U odluci se navodi da se Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorenjeni u arhetipske slojeve srpskog nacionalnog bića.

Na početku današnjeg skupa govorili su prof. dr Valentina Pitulić i dr Duško Babić, koji su istakli delatnost ovogodišnjeg dobitnika nagrade.Potom je Mitropolit Amfilohije govorio o blagovernoj Jeleni Balšić i dodelio pesniku Rajku Petrovu Nogu nagradu – Povelju i ikonu blagoverne Jelene.

Za kraj, prisutnima se obratio i sam pesnik Rajko Petrov Nogo i zahvalio Njegovom Visokopreosveštenstvu na uručenoj mu nagradi. U svom govoru pesnik je govorio o životu i delatnosti Jelene Balšižć i istakao da Mediteran nije izgubljen sve dok narod ide u crkve i manastire.

Izvor: http://slovoljubve.com