Mitropolit Cetinnje

Mitropolit Amfilohije: Hrišćani su prizvani da budu nosioci Božanske ljubavi

Ime: 01.12.2019 Mitropolit-Cetinje besjeda; Opis: Hrišćani su prizvani da budu nosioci Božanske ljubavi Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije danas, u 24. nedjelju po Duhovima, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Tumačeći pročitano Jevanđelje o iscjeljenju krvotočive žene i vaskrsenju Jairove kćeri, Visokoprosvećeni Mitropolit je poručio da ovaj svijet počiva na Božanskoj ljubavi koja se kroz sam doticaj Hristove haljine, pojavljivala, otkrivala i izvirala, zračila i zrači oko Njega do danas.

CetinjeBožanska ljubav je ona kroz koju je Bog stvorio sve što postoji. Božanska ljubav je ona kojom je Gospod pomilovao i praoce naše, Adama i Evu, kada su se ogriješili, otuđili od Boga i od Njegove haljine, pogazili Njegovu zapovijest. On im je obećao da će Eva u mukama rađati, ali da će doći Onaj koji će pobijediti demonsku silu. I ta Božanska ljubav se projavila dolaskom Sina Božjega koji je vječna Božanska ljubav i mudrost, koji je došao i čudotvorio i čudotvori do danas.“

Naglasio je da je sve što se događa zdravo i sveto u ovom svijetu, zasnovano na tom Njegovom prisustvu i doticanju Njega i Njegove haljine. Ljubav Hristova nije saglasna običnom ljudskom razumu, već sve što se događalo kroz nju prevazilazi ljudski razum.