Cetinje

Mitropolit Amfilohije i Episkop budimski Lukijan bogoslužili u Cetinjskom manastiru

Ime: 01.03.2020 Episkop Lukijan, Mitropolit i svestenik Zoran besjede Cetinjski manastir; Opis: Mitropolit Amfilohije i Episkop budimski Lukijan bogoslužili u Cetinjskom manastiru Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Episkop budimski i temišvarski g. Lukijan služili su jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Lukijan je rekao da smo juče u Podgorici, na Svetosimeonovskoj litiji vidjeli vaskrsenje.

“Vidjeli smo Crkvu koja je vaskrsla iz pepela”, rekao je Episkop budimski.

Poručio je da u nastupajućoj četrdesetnici treba da prinesemo dar.

“Ali da ga prinesemo tako što ćemo praštati. Tome nas je učio i Patrijarh Pavle, to su i riječi samog Spasitelja”, poručio je Vladika Lukijan.

Nakon pričešća vjernih, Mitropolit Amfilohije je, pozdravljajući Preosvećenog Vladiku Lukijana, kazao  da je Vladika budimski sa sjevernih krajeva donio blagoslove divnih svetitelja i stradalnika naše Crkve kroz vjekove.

“Temišvarska i budimska eparhija su značajne i za našu Crkvu, ali i za Rumunsku pravoslavnu crkvu, jer one su ustvari osnovale Rumunsku pravoslavnu crkvu”;  rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit je pozvao sve na Cetinju na praštanje.

“Ako ne oprostimo jedni drugima, ni Bog neće oprostiti. I to je priziv, i meni, i svima vama, i svima Cetinjanima, svima našima vjerujućima u Crnoj Gori i šire od Crne Gore. Da oprostimo jedni drugima da bi i Bog oprostio naše grijehe”, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je Vladici Lukijanu poklonio ikonu Bogorodice Filerimos

Episkop Lukijan je uzvratio Mitropolitu Amfilohiju tako što mu je poklonio repliku ikone Presvete Bogorodice koju je Patrijarh Arsenije Čarnojević donio u Temišvar.