Kuti Zelenika

Mitropolit Amfilohije: Jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori je Crkva Hristova

Ime: 13.12.2019 besjede iz Kuti AEM sa najavama; Opis: Jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori je Crkva Hristova Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Kutima – Zelenika povodom slave ovoga hrama.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da je Sveti apostol Andrej, kao i apostol Pavle, propovijedao Gospoda i po Aziji i po Palestini.

A poslije toga stizao je i do današnjega Kijeva. Po predanju, on je prvi svjedočio Hrista Gospoda u Kijevu, a poslije njega Sveti ravnoapostolni Vladimir, kijevski ruuski vladar. On je primio vjeru hrišćansku i on je krstio sav narod svoj u Dnjepru. Tamo su Rusi drevni postali hrišćani. To se desilo, dakle, blagodareći Svetom apostolu Andreju“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Nakon pričešća vjernih, oko hrama je prošla slavska litija sa čitanjem Jevanđelja, a onda je blagosiljan slavski kolač i odslužen pomen proti Savu Nakićenoviću i još dvanaestorici sveštenika Nakićenovića