Mitropolit Kolašin

Mitropolit Amfilohije: Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?!

Ime: 25.01.2020. Mitropolit Amfilohije- besjeda - Kolasin; Opis: Mitropolit Amfilohije: Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?! Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 25. januara, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu.

Dsc 8496Blagosloveći sve sabrane vladika Amfilohije je kazao da u ovim bogojavljenskim danima proslavljamo Hristovo svetlo krštenje u Jordanu, kada se otkrila najsvetija tajna neba iz zemlje, Boga i ljudi i ljudske istorije, tajna Bogojavljenja:

Javio se Bog u koga mi vjerujemo, kome se klanjamo, u čije ime se krštavamo, za koga živimo koji nas čeka u Svoje naručje vječno. Nije to neki daleki, nepoznati bog, nego Bog koji se javio, došao među nas i postao kao jedan od nas. Postao čovjek, primio ljudsku prirodu, rodio se od Presvete Djeve za nas i naše spasenje, ljudsku prirodu preobrazio, obnovio silom Duha Svoga Svetoga i učinio od čovjeka smrtnoga, besmrtno biće.“

Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni vladika je obraćajući se djeci koja su divno pojala tokom službe, kazao da oni nastavljaju da uče onu školu koju je učio Sveti patrijarh Gavrilo Dožić, ta da zato divno poju.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije danas će u 15 časova u manastiru Morača služiti Moleban za odbranu moračko-rovačkih svetinja, a u 19 časova će prisustvovati svetosavskoj akademiji u kolašinskom Domu kulture.