Mitropolit Cetinje

Mitropolit Amfilohije: Lovćenski Tajnovidac je hodeći Hristovim putem shvatio najdublje istine života

Ime: 19.05.2020 AEM BESJEDE; Opis: Lovćenski Tajnovidac je hodeći Hristovim putem shvatio najdublje istine života Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 19. maja, kada proslavljamo Pravednoga Jova, prenos moštiju Svetoga Save i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Dsc 4378Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja Mitropolit Amfilohije se vjernicima obratio riječima arhipastorske pouke u kojoj je kazao da je u ovim Božijim ugodnicima Gospod sebe proslavio i preko njih se posvjedočio kao ona najdublja istina o Bogu – Ocu Tvorcu neba i zemlje, Sinu Njegovom jedinorodnom i Duhu Božijem životvornom, koji je izvor života i voda kojom se napijamo za život vječni.

Govoreći o Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu, čija je ikona prvu put unijeta na današnji dan u Cetinjski manastir, Visokopreovećeni je istakao da je on hodio stopama mnogostradalnoga Jova, svoga strica Svetoga Petra Cetinjskoga Čudotvorca i Svetoga Save.

“Doživio je i shvatio u kratkom svom vremenu, kroz susret sa Svetim svojim stricem i preko njega kroz susret sa živim Hristom Gospodom, hodeći tim putem, najdublje istine života i bio svjedok i raspeća Hristovoga i raspeća ljudskoga i ljudske prirode i raspeća ugrađenog u tvorevinu Božansku, ali s druge strane i besmrtnoga dostojanstva čovjekovog i ljudskoga bića”, kazao je Mitropolit.

Govoreći o Luči mikrokozmi kao živom svjedočanstvu toga njegovoga opredjeljenja, Visokopreosvećeni je kazao da je danas više nego ikada u dosadašnjoj istoriji onih koji se klanjaju lažnim idolima i koji se opredjeljuju za put smrti i prolaznosti, i za zemaljsku čast i vlast, odričući se toga puta koji je put istina i život, preko kojega se zadobija vječni i neprolazno Carstvo Božije.

“Upravo zato što je Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac pisao Luču mikrokozmu u vrijeme Svetoga posta, nije slučajno da je jedini, koliko je meni poznato, zapisao da je iskra vaskrsenja u dubinama Božanske tvorevine, u dubinama svesvetija. Iskra Božanske svjetlosti vaskrsenja je u dubinama bića, time počinje njegova Luča mikrokozma, a u isto vrijeme u njoj on opisuje da je čovjek biće vječno i neprolazno, da je on luča nebeska, luča mikrokozma, a sva tvorevina hram koji je Bog sazdao svojom rukom i na sredini toga hrama je Njegov Božanski presto.”

Vladika je kazao da je Lovćenski Tajnovidac saraspet Hristu, kao i mnogostradalni Jov, na Lovćenu gdje je tražio da bude pohranjen, kao što je i bio, da bi kasnije tu postradao jer je njegova crkva srušena i oskrnavljena a on u tamnicu uveden.

Taj put koji vodi u život vječni, i oni koji su putevoditelji toga puta od vremena mnogostradalnoga Jova preko svih proroka do Hrista Gospoda, koji je taj put istina i život, i svih svetih ljudi koji su se saraspinjali Hristu kroz vjekove, ali zato i bili svjedoci Njegovoga čudesnoga vaskrsenja, to je put, kako je kazao, jedini pravi istinski put Crkve Božije – Crkve Hristove.

Na kraju Svete liturgije Mitropolit Amfilohije je u čast Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca blagosiljao i prerezao slavski kolač u nadi da će doći vrijeme da se ovaj Božiji ugodnik izvadi iz tamnice Franje Josifa i njegovoga kaplara, koji su, svako u svoje vrijeme, srušili crkvu na Lovćenu i oskrnavili kosti Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović