Mitropolit Budva

Mitropolit Amfilohije: Mi nastavljamo molitveni hod koji je započeo Sveti Sava

Ime: 28.01.2020 Mitropolit besjeda Budva; Opis: Mi nastavljamo molitveni hod koji je započeo Sveti Sava Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit Amfilohije je sa Episkopom bariševskim Viktorom Kocabom i sveštenstvom, služio moleban u crkvi Svete Trojice u Budvi, odakle je krenula litija do Sportskog centra, u kome je održana svetosavska akademija. Ispred Sportskog centra sa glavnom litijom iz crkve Svete Trojice, spojile su se litije iz Paštrovića i Grblja.

Litija BudvaMitropolit Amfilohije obratio se okupljenima u litiji, riječima: „Ovih dana proslavljamo otkrivanje Božije tajne, rođenje Boga i javljanje Boga kao ljubavi vječne i neprolazne.“  Mitropolit je naglasio da je to ta ljubav koju svjedoči Crkva i koju svjedoči Sveti Otac naš Sava, da je tom ljubavlju čovjek prizvan iz smrtnosti u besmrtnost, iz nebića u biće, iz prolaznog u neprolazno.

„Ovdje počinje molitveni hod koji je počeo baš odavdje Sveti Sava, a i ovo što se danas u Crnoj Gori događa, nije ništa drugo nego taj vhod ljubavi“, rekao je Mitropolit, kazavši da svako osjeća i vidi da se narod ovdje preporodio, a to se širi, to je svjedočanstvo. Takođe je podvukao da je ovo hod ljubavi i da u njemu nema politike i partija, to je nešto najozbiljnije i najdublje što se događa u Crnoj Gori u posljednja dva vijeka. „Oni koji to ne mogu da vide, oni su slijepi kod očiju“, dodao je. Osvrnuo se i na novodonijeti Zakon, kao nešto što je čin porobljavanja ljudske slobode. Povezao je da mi ovdje, sjećajući se ljudske golgote i porobljenosti i neslobode, sjećajući se holokausta, mi podsjećamo ovdje da se nadležni odreknu bogoubilačkog i bratoubilačkog duha koji je zatrovao Evropu. „Vrijeme je da se iscijelimo od bratomržnje i da donosimo zakone koji su istinski i pravi“, rekao je, podsjetivši na zakon o pomoći majkama koji je ukinut, a trebalo bi ga vratiti.

Budva„Ovaj narod se probudio! To trebaju da vide oni koji su na vlasti, ovo je iz dubine narodne duše izraslo“, poručio je Mitropolit, u nadi da će što prije shvatiti i prihvatiti da ovaj Zakon nikome ne donosi dobro. Poželio je da će ovi hodovi slobode i ljubavi ugasiti bogoubilački i bratoubilački duh. Takođe je rekao da se ove godine puni osam vijekova ovoga hoda, a svi smo prizvani da hodimo njime, kao i budući naraštaji. Mitropolit je pozdravio i goste iz Ukrajine.

Krsni hod je stigao do Sportskog centra u kome se održala svetosavska akademija, te je okupljene u prepunoj sali Sportskog centra, prvi pozdravio Mitropolit Amfilohije. Naročito se zahvalio Arhimandritu Jefremu, igumanu manastira Stanjevići, pozdravio gospodina Marka Bata Carevića, gradonačelnika Budve, zablagodario na trudu i pripremljenoj proslavi i blagoslovio početak svečane akademije. U ime CO Budva, prisutne je pozdravio i izrekao riječi dobrodošlice gospodin Marko Bato Carević.

U publici su bili prisutni i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Episkop Viktor Kocaba, vikar Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, kao i još mnogo uglednih zvanica, a svetosavsku besjedu je govorio profesr doktor Miloš Ković.

Tijana Lekić