Mitropolit Bogojavljenje Podgorica

Mitropolit Amfilohije o tajni Bogojavljenja: Najsvetija tajna iz koje se iznjedrila sva Božanska tvorevina

Ime: 19.01.2020 Mitropolit besjeda Hram; Opis: Mitropolit Amfilohije na Bogojavljenje služio u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na Bogojavljenje sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju sa velikim vodoosvećenjem u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Bogojavljenje PodgoricaU liturgijskoj besjedi Mitropolit Amfilohije je rekao da su nebesa otvorila dok se Gospod krštavao u Jordanu.

I otkrila se najsvetija tajna, tajna iz koje izrastaju sve tajne, tajna iz koje se iznjedrila vasiona, sva Božanska tvorevina, tajna Svete Trojice, tajna Boga ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. I od toga trenutka vječna Božanska svjetlost je obasjala i Jovana Krstitelja i rijeku Jordan i svetu zemlju Palestinu. Obasjala je čitavi svijet“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Najavio je današnje saborno krštenje oko osamdeset Podgoričana na sastavcima Ribnice i Morače rekavši da rijeka Morača tako postaje rijeka Jordan.

I ta velika i sveta tajna Boga ljubavi useljava se u njih, obasjava ih iznutra. Primaju taj kvasac vječne istine, vječnoga života“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohije je tokom Liturgije rukopoložio u đakonski čin Vladimira Milunovića, koordinatora kancelarije Dobrotvornog fonda Mitropolije crnogorsko – primorske „Čovjekoljublje“.

BogojavljenjeNakon  Liturgije, Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom obavio veliko osvećenje bogojavljenske vodice, koja je potom razdijeljena vjernima.

Posebno je pozdravio sedamdeset pravoslavnih vjernika iz Skadra koji danas, na čelu sa svojim sveštenicima prisutvuju ovome sabranju.

Potom je prema Nemanjinoj obali krenula Litija u kojoj hiljade vjernika pružaju molitveni otpor bezakonju crnogorskih vlastodržaca koji diskriminišu SPC u Crnoj Gori.