Митрополит

Митрополит Амфилохије: Не дамо светиње проклетима Ахаву и Језавељи

Име: 02 08 2020 mitropolit amfilohje; Опис: Не дамо светиње проклетима Ахаву и Језавељи Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфиилохије служио је данас, на Илиндан, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог пророка Илије на Царинама на Кучком Кому.

У току литургије Цркви Христовој је кроз свету тајну крштења и миропомазања прибројано седам нових чланова: Милутин, Стефан, Никола, Здравка, Ивану, Јелену и Наташу.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је пророк Илија изузетна личност.

“Међу свима онима који су Христа свједочили прије Његовог рођења од Духа Светога и Пресвете Дјеве, он је, заједно са пророком Мојсије најзначајнија личност и најзначајнији пророк. Илија Тесвићанин, велики Божји угодник, слуга живога Бога сав свој живот је жртвовао Господу”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се храмови посвећени Светом пророку Илији обично подижу на горама.

“Зато што је он на горама свједочио живога Бога, приносио жртве Господу и на гори Хориву видио живога Бога”, објаснио је Владика.

Владика Амфилохије је подсјетио да је храм на Царинама, на гтемељима ранијег древног храма, у 19. вијеку подигао књаз Никола Петривић за душу свога претходника књаза Данила и војводе Мирка који суи направили велики злочин у Кучима.

“Подигао је овај храм за њихову душу и за помирење Петровића са Кучима. И то помирење кроз овај храм траје, ево, до данас, а Бог нека опрости књазу Данилу његов злочин, његов гријех. Није му тај једини, нажалост. Али и овај храм је за праштање његовог гријеха, његових злочина, као и других злочина који су се овдје догађали”, рекао је он.

Подсјетио је, такође, да је овај храм обновио блаженопочивши Куч Михаило Прелевић.

“Он је овдје, наслиједивши дух својих предака и дух Марка Миљанова, у своје вријеме са благословом започео и завршио обнову овога светога храма који је био запустио послије рата”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да наши савремени владари ходе путем Ахава и Језавеље који су гонили пророка Илију.

“Јер, као што су њих двоје отимали сиротињи, тако и ови данас отимају од сиротиње. И не само што отимају од сиротиње, него хоће и светиње Божје да присвоје. Коме да дају те светиње? Да их претворе у храмове лажних савремених богова, који се сада зову европски, нијесу више јудејски богови. А исти су, јер је у питању клањање дебелом цријеву”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Отимање светиња Божјих, нагласио је Митрополит, није ништа друго до оно што су радили безбожни Ахав и Језавеља у вријеме пророка Илије.

“И ово наше вријеме је по много чему слично времену пророка Илије. И као што у његово вријеме није само он био свједок живога Бога, него му је Господ открио да је било још седам хиљада оних који су били Његови свједоци, тако данас овдје ове наше молитвене литије у Црној Гори свједоче да је жив Господ Бог, да је жив пророк Божји Илија, да је жива Црква Божја”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа, на крају литургије, храм пророка Илије на Царинама је опходила празнична Литија.

Потом је благосиљан славски колач и служен помен обновитељу храма Михаилу Прелевићу, чији земни остаци почивају на Царинама.

На крају богослужења Митрополит Амфилохије се још јердном осврнуо на следбенике Ахава и Језавеље који покушавају да отимају светиње у Црној Гори.

“И као што је у оно вријеме кроз Светог пророка Илију Бог био јачи, тако је и у наше вријеме Бог и Црква Божја, светиња Божја, она која побјеђује, која је побјеђивала кроз вјекове и која ће побјеђивати до краја свијета и вијека”, казао је Владика Амфилохије.

Осврнуо се и на оптужбе да по Црној Гори истиче србијанску заставу.

“Ова застава која је данас овдје истакнута је застава Француске револуције, као што знате. Ја не поштујем ни једну револуцију, јер је свака револуција братоубилаштво. А неке од њих су и богоубилаштво, као она стаљинистичка и титоистичка. Оне су братоубилачке и богоубилачке. Али ова застава, она је символ хришћанских идеала – слободе, братства и заједништва. Ко је данас против тога у Црној Гори – проклето му било све што радио”, рекао је Митрополит Амфилохије, а сабрани су одговорили са “амин!”.

Владика је додао да је тробојка застава краља и господара Црнер Горе Николе Петровића.

“Ово је Црна Гора Николе Петровића, градитеља овога светога храма”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да Ахав и Језавеља имају своје наследнике – братоубице и богоубице.

“Али и пророк Илија има своје наследнике – Цркву Божју. А то је Црква која у Црној Гори пјева пјесму: Не дамо светиње.Како можемо проклетима Ахаву и Језавељи да дајемо светиње”, упитао је он.

Казао је да су Црногорци бранили светиње, градили светиње, уграђивали себе у светиње.

“Безбожници, следбеници Ахава и Језавеље, сад хоће да отимају светиње. Безумни су, дај Боже и њима покајања, да престану да се клањају лажним боговима и идолима, да престану да обоготворују човјека коме је дах у носу и земљаска блага којима се клањају, власти и властољубљу своме”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић