Mitropolit Ostrog

Mitropolit Amfilohije: Ostrog – mjesto koje je živo svjedočanstvo hranjenja hljebom života

Ime: 11.05.2020 Mitropolit Ostorg; Opis: Ostrog – mjesto koje je živo svjedočanstvo hranjenja hljebom života Tip: audio/mpeg

Arhiepisko cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem manastiru Ostrogu.

Kazao je u arhipastirkom slovu, nakon čitanja Jevanđelja, da su od apostolskih vremena mnogi prihvatili Gospodnju riječ i Njime se hranili kao hljebom života i zadobijali carstvo nebesko.

“Evo jednoga mjesta koje je živo svjedočanstvo upravo hranjenja tim hljebom, tog susreta sa živim Gospodom Hristom. I ovdje su se sretali kroz vjekove, evo trista pedeset godina najmanje oni koji su se hranili tim hljebom života. A među njima posebno mjesto zauzima prepodobni otac Isaija od Onogošta koga mi danas proslavljamo”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je prepodobni starac Isaija svoj duhovni život započeo u manastiru Pope kod današnjeg Nikšića.

“Boravio je ovdje, u ovoj pećini ostroškoj. Blagodareći njegovom boravku, ovdje je kasnije došao i Sveti Vasilije Ostroški iz istoga toga manastira”, podsjetio je Vladika.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da je Sveti Isaija postradao i nakon smrti, jer su njegove svete mošti spaljene na Planinici.

“Po drevnom crkveno-narodnom predanju to je bilo oko 1611. godine, kada je bosanski paša ovdje izvršio strahovito nasilje. Popalio je cijele Bjelopavliće i sve ove svetinje, razorio i spalio domove. Tada su mošti prepodobnog Isaije odavde prenijete i spaljene. To je bilo skoro u isto ono vrijeme kada su spaljene i mošti Svetoga Save na Vračaru 1594. godine”, rekao je on.

Rekao je da mi danas živimo u vremenu novog gonjenja i raspinjanja Hristovog.

“I mnogi koji se odriču Njega kao hljeba života smatraju da je to tvrda riječ koju je Hristos rekao, smatrajući da je jedini hljeb kojim čovjek treba da se hrani zemaljski, zaboravljajući da je Bog prizvao preko Sina svog jedinorodnog da se zemaljski hljeb, a preko njega i čovjek, ljudska duša i ljudsko biće preobražava u nebeskog čovjeka, čovjeka carstva nebeskoga, a istovremeno hljeb zemaljski u tijelo i krv Hristovu, da bi čovjek od smrtnoga postao besmrtno biće”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije, blagosiljan je slavski kolač.

Mitropolit Amfilohije je kazao da ništa ne umire čega se Hristos Gospod dotakne.

“Zato i ova pećina vječno živi i živjeće do kraja svijeta i vijeka. I svo oni koji se poklanjaju ovoj svetinji i koji se pričešćuju tijela i krvi Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, koji se hrane hljebom života”, kazao jer on.

Naglasio je da je Sveti Vasilije Ostroški, iako mnogi koji mu svake godine dolaze na poklonjenje večeras i sjutra neće doći zbog ograničenja kretanja uzrokovanog korona virusom, sa svima koji ga u srcu nose i koji mu se mole, ma gdje bili.

“Sa njima je i u njima silom Duha Svetoga i hljebom života kojim se i on hranio i kojim se i mi hranimo, i kojim se sjedinjujemo i obesmrćujemo”, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

U jutrošnjem liturgijskom sabranju u Ostrogu molitveno je učestvovao i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović