Dsc 8289

Mitropolit Amfilohije osveštao obnovljeni kompleks manastira Orahovo

Ime: 17.08.2019. Mitropolit - Orahovo; Opis: Mitropolit Amfilohije osveštao obnovljeni kompleks manastira Orahovo Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 17. avgusta, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Orahovo i tom prilikom osveštao obnovljeni manastirski kompleks i novoizgrađeni put koji vodi do ove drevne svetinje u Crmnici.

Tokom službe Božije vladika Amfilohije je dosadašnju nastojateljicu manastira, mati Atanasiju rukoproizveo u čin igumanije.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit je rekao da u ovoj drevnoj orahovskoj svetinji proslavljamo Svetog oca našega Nikolaja, kome je posvećen ovaj hram, proslavljamo Hrista Gospoda koji je rođen radi nas i našega spasenja, preobraženoga, raspetoga, vaskrsloga i na nebo vaznesenoga, kao i da danas proslavljamo Svetih sedam mučenika efeskih.

Podsjetio je vladika da su se sedam otroka zajedno sa Hristom raspeli i mučenički postradali u vrijeme strašnoga gonjenja Crkve Božije u vrijeme rimskoga imperatora Dekija, ali i posvjedočili Njegovo vaskrsenje. Zazidani su u toj pećini u Efesu, da bi se probudili za vrijeme cara Teodosija poslije 200 godina.

Kako je istakao vladika Efeski mučenici su u to vrijeme, kada, kao i u ovo naše, mnogi sumnjaju u vaskrsenje Hristovo i vječni život – besmtrnost, posvjedočili Hrista saraspevši se Njemu a u isto vrijeme su Ga posvjedočili kao vaskrsloga iz mrtvih svojim buđenjem.

Evo u naše vrijeme u obnovljenoj lavri u podnožju Lovćena, u Stanjevićima se gradi u stijeni pećina posvećena sedmorici otroka efeskih. Tako i mi imamo i imaćemo svjedočanstvo njihovog saraspeća i vaskrsenja.“

Na kraju Svete službe Božije, vladika Amfilohije je izrazio blagodarnost sestrama na čelu sa mati Anastasijom i njihovim prethodnicima koji su sebe ugradili u obnovu manastira.

Visokopreosvećeni je uručio i sedam arhijerejskih pohvalnica za pomoć i nesebičnu ljubav u obnovi crkve, manastirskog konaka i puta do Manastira Svetog Nikole: Opštini Bar, za pomoć u asfaltiranju puta, i pojedincima Radomiru i Stevu Novakoviću i Zorici Dabanović iz Bara, Žarku Mašanoviću, Branku Đurišiću i Milivoju Vukmanoviću iz Virpazara.

Arhiepiskop cetinjski je poželio da se na barsku opštinu ugledaju i sve druge crnogorske opštine, da ugrađuju sebe u svetinje i da ih čuvaju kao preci njihovi.

U nekim drugim opštinama napadaju Crkvu Božiju i tvrde da skrnavimo kulturno blago Crne Gore, pa je to čak stiglo do Vlade. Nije mnogo razumno, ali  šta da radimo. Oni koji su se vaspitali od Broza u duhu Marksa i Engelsa i odrekli Boga i Crkve oni tako razmišljaju i nastavljaju to djelo. Ali daće Bog da se i oni polako vrate izvornoj i pravoj Crnoj Gori i shvate da Crkva Hristova ne pripada jednome narodu već svim zemaljskim narodima.

Blagodarnost je vladika izrazio i svima koji su na bilo koji način pomogli da Manastir Orahovo vaskrsne, kao i onima koji su za to prineli svoje molitve.

Blagodarnost i svima vama sabranima! Da ova svetinja umnoži u vama dobro, ljubav, radost, mir i svaki blagoslov Božiji u sve dane vašega života i vaših porodica“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.