Cetinje

Mitropolit Amfilohije: Petar Pejović bio je sin besmrtnosti i neprolaznosti

Ime: 06.04.2019. MITROPOLIT CETINJE; Opis: Mitropolit Amfilohije: Petar Pejović bio je sin besmrtnosti i neprolaznosti Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije poručio je danas da se čovjek na zemlji ne rađa za smrt i ništavilo, već za neprolaznost i da je mnogo onih koji su poklonici smrti i ništavila, klanjajući se samo čovjeku.

Visokopreosvećeni Mitropolit je danas sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju i godišnji pomen Petru Pejoviću u Cetinjskom manastiru.

U toku Liturgije Svetu tajnu krštenja primila je Sofija Sanja.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit Amfilohije je govorio o svom prijatelju Petru Dodošaninu i Ženevljaninu, čiju godišnjicu upokojenja danas obilježavamo, podsjetivši da je on bio sin besmrtnosti i neprolaznosti, a ne sin smrti i prolaznosti.

„Sav njegov život je proveo u vjeri u vječno i neprolazno, besmrtno ljudsko dostojanstvo i prešavši iz ovoga prolaznog života u onaj neprolazni, on je upravo doživio ono što ćemo i mi svi doživjeti, taj put neprolaznosti, vječnosti i besmrtnosti.“

Na kraju Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije se pomolio da Gospod Petru Pejoviću podari vječni i blaženi pokoj u Carstvu nebeskom, a njegovoj časnoj i čestitoj porodici, sinu i ćerci i supruzi, da nastave onim putem kojim je hodio Petar, a svima nama da idemo tim putem koji vodi u život vječni, koji iscjeljuje od prolaznosti i smrtnosti i daruje neprolaznost i besmrtnost.

Petar Pejović je rođen 22. februara 1937. godine u Dodošima (Crna Gora). Živeo je u Veveju nadomak Lozane u Švajcarskoj gdje se upokojio 2. aprila 2018. godine. Od 1967. do penzionisanja 1997, Petar je radio pri Seretarijatu Ujedinjenih nacija. Često je predstavljao Srpsku crkvu na raznim ekumenskim skupovima i bio učesnik u humanitarnim akcijama pod okriljem svoje Crkve.

Galerija fotografija-link