Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Pokušaj novog pretvaranja Svete Sofije carigradske u džamiju je bezumlje

Ime: 24.07.2020 Mitropolitova besjeda u Sabornom hramu; Opis: Pokušaj novog pretvaranja Svete Sofije carigradske u džamiju je bezumlje Tip: audio/mpeg

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros su služene Svete liturgije povodom današnje ponovne promjene hrišćanskog vjerskog identiteta i namjene Velike Crkve Svete (Agia) Sofije Premudrosti Božije u Carigradu – majke crkve svih naših crkava, jedne od najznačajnijih hrišćanskih svetinja na svijetu.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije ovim povodom Svetu službu Božiju je služio u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevabđelja rekao je da danas proslavljamo posebno Božju Premudrost vezanu za najveličanstveniji hram sazdan ljudskom rukom u istoriji roda ljudskoga – Svetu Sofiju.

“Za Premudrost Božiju u drevnome carskome  gradu Carigradu. Proslavljamo, dakle, Premudrost Božiju i sjećamo se i doživljavamo tajnu toga veličanstvenog hrama, sagrađenog od ruke cara Justinijana, hrama iz koga su nikli svi hramovi, da ne kažemo hrišćanski, ali posebno pravoslavni hramovi – iz Svete Sofije carigradske”, podsjetio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je i podgorički saborni hrama nadahnut hramom Svete Sofije iz Carigrada.

“Kao što je tim istim hramom nadahnut i hram Svetoga Save na Vračaru u Beogradu, kroz koga vaskrsava Sveti Sava i njegove svete moštio spaljene ma Vračaru, kao što se kroz hram Premudrosti Božje u Carigradu, kroz Svetu Sofiju vjekovima otkriva i javlja, posvjedočuje na vidljiv način ta velika i sveta tajna Hrista Gospoda”, rekao je on.

Foto: Boris Musić