Mitropolit Klucki Tavor

Mitropolit Amfilohije poručio s Ključkog Tavora: Bespamet koja sada vodi Crnu Goru svetosavlje proglašava za fašizam

Ime: 19.08.2020 Mitropolit Kljucki Tavor; Opis: Bespamet koja sada vodi Crnu Goru svetosavlje proglašava za fašizam Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na Preobraženje Gospodnje sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ključkom Tavoru na Bjelasici.

Nakon Liturgije Vladika je predvodio litiju oko hrama, a onda je sa sveštenstvom i vjernim narodom blagosiljao slavski kolač i grožđe.

Govoreći o današnjem velikom hrišćanskom prazniku, Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je tavorskom preobraženjskom svjetlošću lica Božijeg obasjana Crkva Božija i kroz nju svi zemaljski narodi od tada do današnjega dana.

“Ta svjetlost Hristvog lika sa gore Preobraženja, ona je obasjala, evo, i ovu bivolinu, kako se ona zvala prije onoga vremena kada je naš časni i čestiti arhimandrit Joil ovdje podigao ovaj lovćenski hram, onaj koji je tamo razoren i srušen. Evo ga, on je ovdje sa gore Lovćena ovu goru pretvorio u novi Lovćen, u novi Tavor, u novu goru preobraženja”, rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je sa Ključkog Tavora danas pozvao sve ljude u Crnoj Gori, sve Crnogorce, bez obzira kako se oni osjećaju, da izađu na predstojeće izbore.

“Ali na tim izborima, naravno, da budu svjedoci te svjetlosti Hrista Boga našega, vječne i neprolazne. I da na njoj, kao na svjetlosti, istini i ljubavi Božjoj grade i sebe i svoju državu i svoje potomstvo. Ne daj Bože, da Crnogorci grade budućnost Crne Gore na onom duhu onoga kaplara Franje Josifa koji je srušio crkvu na Lovćenu i oskrnavio grob Lovćenskog Tajnovidca”, poručio je Vladika.

Poručio je da ne da Bog da Kolašinci grade budućnost grada Kolašina na duhu onih koji su Božić čertdeset i prve godine oskrnavili bratskom krvlju i napravili Pasje groblje, da se gradi budućnost Kolašina na Pasjem groblju. Neće, ako Bog da”, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetio je da Crkva ove godine obilježava 70 godina od upokojenja patrijarha Gavrila Dožića.

“Najvećega Kolašinca, Moračanina i Rovčanina i ovoga kraja. Međutim, duh kaplara Franje Josifa i danas vlada u Kolašinu. Pa ne samo što je taj duh napravio Pasje groblje nego do danas nije našao mjesta, evo sedamdeset godina, za jedan mali ćošak u Kolašinu da ga posveti patrijarhu srpskom Gavrilu Dožiću. I sada oni njega proglašavaju maltene i za fašistu. I one koji sleduju njegovim putem optužuju da idu putem fašizma. Možete da zamislite: on koji je sedam i po godina proveo u zatvoru austrougarskom, Franje Josifa, i u zatvoru Hitlerovom, koji je po Hitlerovom nalogu četrdeset i prve godine uhapšen u Ostrogu, koji je zajedno sa Svetim vladikom Nikolajem okončao Drugi svjetski rat u Dahauu – njega danas proglašavaju za fašistu”, kazao je Vladika.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da Crna Gora danas sve dublje i dublje srlja u provaliju sa brozomornom ideologijom koja i do danas ovdje vlada.

“Neće valjda na tome da se gradi budućnost Crne Gore”, rekao je on.

Dodao je da Kolašinci i Moračani ne smiju graditi budućnost na fašističkom duhu Sekula Drljevića.

“Koji je stvarao fašističku Crnu Goru 12. jula 1941. godine, koji je stvarao NDCG u Staroj Gradiški, gdje je, zajedno sa Antem Pavelićem pobio 140 najuglednijih Crnogoraca toga vremena. Na tim temeljima prokletoga Sekula Drljevića sada hoće da stvaraju budućnost Crne Gore moji Crnogorci i moji Kolašinci. Ja se u Boga nadam da neće”, naglasio je Vladika Amfilohije.

Kazao je da oni koji sada vode Crnu Goru u svojoj bespameti svetosavlje proglašavaju za fašizam.

“Sveti Sava je jedan od najpoznatijih svetitelja sveukupnog hrišćanstva. Njegove ikone ćete naći od Kremlja, širom Rusije, Rumunije, Bugarske do svetoga grada Jerusalima i do Amerike. Hramovi njegovi su širom svijeta podignuti. I toga Svetoga Savu ovi sada svrstavaju među fašiste. Možete da zamislite kakva je to bespamet i neznanje”, naglasio je on.

Rekao je da je za ovaj trenutak najbitnije da svi Crnogorci izađu da glasaju na izborima.

“Ali da glasaju za vječno ljudsko dostojanstvo i za one koji su hodili tim putem vječnog ljudskog dostojanstva, a ne za one koji su krvlju obagrili Božić i 1919. i 1941. godine i koji i danas temelje na toj i takvoj lažnoj ideologiji, bezbožnoj i antibožnoj, budućnost Crne Gore”, poručio je Mitropolit Amfilohije nakon preobraženske Liturgije na Ključkom Tavoru na Bjelasici.

Nakon Liturgije održano je tradicionalno preobražensko pjesničko sabranje.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović