Rijeka Crnojevica

Mitropolit Amfilohije: Rijeka Crnojevića danas je prvi put postala rijeka Jordan

Ime: 19.01.2019 Mitropolit - Rijeka Crnojevica; Opis: Rijeka Crnojevića danas je prvi put postala rijeka Jordan Tip: audio/mpeg

Rijeka Crnojevića je danas prvi put postala rijeka Jordan, rekao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u Rijeci Crnojevića, gdje je prvi put organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst.

„Sve rijeke koje se danas blagosiljaju postaju nova rijeka Jordan. I svi koji se pogružavaju u dio od ovih voda zadobijaju Duha Svetoga životvornoga i prosvećuju se svjetlošću Hristove ličnosti, živoga Boga, koji se javio na Jordanu“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je samo život koji se rodio u Vitlejemu i krstio u Jordanu vječni život.

„I od tada, pa do kraja svijeta i vijeka čovjek, koji je prolazno biće na zemlji, rađajući se Duhom i vodom u tajni Jordana, u tajni oblačenja u Hrista zadobija život vječni“, kazao je Vladika.

Vladika je istakao da je Obod Crnojevića zasijao tom svjetlošću Hristovog Bogojavljenja prije pet stotina  godina.

„One svete knjige koje su štampane ovdje su knjige koje govore o Hristu, koji se rodio, koji se javio“, naglasio je on.

Mitropolit je zamolio Riječane da, ako hoće da budu naslednici svojih predaka, čuvaju ćirilicu.

„Ako na Obodu Crnojevića nema ćirilice, onda nema Riječana, nema Oboda. Bolje onda srušite Obod“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da danas u Crnoj Gori vlada okupatorsko pismo.

„I sramno je to za Crnu Goru. Ovdje bez ćirilice nema opstanka – jedino će ga biti kad se Rijeka Crnojevića vrati ćirilici. I ovo današnje plivanje za Časnim krstom nije ništa drugo nego plivanje za ćirilicom, za Crnojevićima, za Balšićima, za Petrovićima. Naravno, i za Nemanjićima koji su takođe ranije ovdje vladali“, poručio je Vladika Amfilohije.

Tridesetak plivača zaplivalo je u hladnu Rijeku ispod Danilovog mosta, a prvi je do krsta stigao Nenad Jovićević, koji je od Riječke crkvene opštine dobio novčanu nagradu u isznosz od 200 evra.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović