Img 2030 960x675

Mitropolit Amfilohije sa Patrijarhom Vartolomejem o neophodnosti sazivanja Svepravoslavnog sabora

Njegova svesvetost Patrijarh konstantinopoljski g. Vartolomej primio je juče, 22. novembra, u patrijaršijskoj rezidenciji na Fanaru (Istanbulu), Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija koji se sa svojom pratnjom nalazio na putu za Moldaviju.

Tom prilikom Njegova svesvetost i Visokopreosvećeni Mitropolit razgovarali su o svepravoslavnim temama, naročito o Crkvi u Crnoj Gori, Makedoniji, sa posebnim osvrtom na novonastalu situaciji u Ukrajini.

Mitropolit Amfilohije je u dvočasovnom razgovoru sa Njegovom svesvetošću Patrijarhom Vartolomejem, ponovio jasan saborski stav Srpske pravoslavne crkve o neophodnosti sazivanja novog Svepravoslavnog sabora uz učešće svih pomjesnih Pravoslavnih crkava. Vladika Amfilohije je istakao da bi novi Sabor riješio ovo, ali i mnoga druga neriješena pitanja u Pravoslavlju. Takođe je naglasio da bi novosazvani Sabor bio svojevrstan nastavak Kritskog sabora.

Tokom susreta Mitropolit Amfilohije je Njegovoj svesvetosti Patrijarhu konstantinopoljskom g. Vartolomeju poklonio kopiju ikone Presvete Bogorodice Filerimske.

Nakon razgovora sa vaseljenskim Patrijarahom g. Vartolomejem, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je sa svojom pratnjom otputovao za Moldaviju.

Jerej Anđelko Boričić